De A1 bij de grensovergang naar Duitsland ANP

Nederland sluit zich zoals verwacht aan bij een rechtszaak die Oostenrijk voert tegen Duitse plannen voor een tolvignet voor personenauto's. Minister Van Nieuwenhuizen vindt de plannen discriminerend voor niet-Duitse automobilisten.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat mensen met een in Duitsland geregistreerde auto het tolbedrag dat zij moeten betalen, "of zelfs meer dan dat", terugkrijgen via de wegenbelasting. "Daarmee betalen feitelijk alleen bestuurders van personenvoertuigen met een buitenlands kenteken tol in Duitsland", zegt Van Nieuwenhuizen.

Grensregio's hardst getroffen

De minister heeft vandaag cijfers naar de Tweede Kamer gestuurd waaruit blijkt dat Nederlandse automobilisten per jaar 50 tot 100 miljoen euro aan Duitse tol zullen betalen. Een groot deel komt voor rekening van inwoners en bedrijven in gemeenten die aan Duitsland grenzen.

Het kabinet wil dat het Europese Hof van Justitie zich buigt over de Duitse tolplannen en dient binnenkort een verzoek in om zich aan te sluiten bij de Oostenrijkse zaak. Een uitspraak wordt niet voor 2019 verwacht. Dat is ook het jaar waarin de Duitse vignetten er volgens de plannen komen.

STER reclame