NOS NieuwsAangepast

Kandidaten 'historisch' Turks tv-debat wat onwennig, maar 'dat is niet gek'

 • AFP
  Turken in Istanbul kijken naar het debat
 • EPA
  Turken in Istanbul kijken naar het debat
 • EPA
  Turken in Istanbul kijken naar het debat
 • AFP
  Turken in Istanbul kijken naar het debat

Stille straten in Turkije gisteravond. Voor het eerst in 17 jaar was er live op tv een debat tussen twee kopstukken van de regering en oppositie. En hoewel het inhoudelijk vooral relevant was voor Istanbul (het debat ging over de herverkiezing van de burgemeester in die stad), zat heel het land aan de buis gekluisterd.

Ekrem Imamoglu van oppositiepartij CHP, die op 31 maart de verkiezingen in Istanbul won, debatteerde drie uur lang met Binali Yildirim van regeringspartij AKP, die nipt had verloren. Omdat de AKP de uitslag toen niet accepteerde en de Kiesraad dat bezwaar honoreerde, zijn er zondag opnieuw verkiezingen.

Volgens correspondent Lucas Waagmeester was het een debat tussen twee titanen. "Yildirim is al 20 jaar de rechterhand van Erdogan en Imamoglu wordt gezien als de hoop van de oppositie", zei Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Een overtuigende winnaar van het debat was er niet, vindt Waagmeester. "Je merkt toch dat beide kandidaten wat mat en onwennig waren. Niet gek: het livedebat in Turkije was helemaal verdwenen."

Veel relevanter is volgens Waagmeester de symbolische betekenis van de krachtmeting. "Het gesprek vindt weer plaats, de oppositie zit aan tafel. Alleen dat al is een overwinning op zich voor het Turkije van nu."

Of er echt iets veranderd is, zal zondag blijken. De AKP heeft gezegd dat de partij zich zal neerleggen bij de uitslag, ook als de oppositiekandidaat opnieuw wint. Waagmeester: "Maar dat zeiden ze vorige keer ook. Deze verkiezingen gaan dan ook niet alleen om Istanbul, maar meer nog over de democratie. Het wordt wat dat betreft echt een beslissende week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl