afp

Boeing heeft een fout gemaakt bij het omgaan met de problemen rond het waarschuwingssysteem in de cockpit van de 737 MAX en ook met de communicatie daarover. Dat heeft topman Dennis Muilenburg tegen journalisten gezegd in Parijs, voor het begin van de tweejaarlijkse internationale luchtshow op de luchthaven Le Bourget.

De vliegtuigbouwer ligt zwaar onder vuur na twee vliegtuigongelukken met een 737 MAX 8, in Ethiopië en Indonesië, waarbij in totaal 346 inzittenden om het leven kwamen. Een waarschuwingssysteem functioneerde niet goed, waardoor de neus van het toestel tegen de wil van de piloten omlaag werd gedrukt.

Vertrouwen

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA zegt dat Boeing in gebreke is gebleven door zeker een jaar stil te houden dat het veiligheidssysteem het niet goed deed. Muilenburg zei wel dat Boeing zich aan alle regels heeft gehouden bij het ontwerpen van de 737 MAX.

De Amerikaan zei dat Boeing open zal zijn, maar dat het veel tijd zal kosten om het vertrouwen van de klanten terug te winnen. De vliegtuigbouwer werkt eraan om de 737 MAX nog dit jaar weer te laten vliegen.

STER reclame