NOS Voetbal

Nederland schudt Kameroen van zich af en plaatst zich voor achtste finales

Nederland-Kameroen (groep E) | WK 2019

Nederland heeft het eerste deel van zijn missie in Frankrijk volbracht door de groepsfase op het WK voetbal voor vrouwen te overleven. Hoewel er voor de tweede keer gewonnen werd, leken de zenuwen Oranje ook tegen Kameroen (3-1) nog flink parten te spelen.

Bondscoach Sarina Wiegman liet haar basisopstelling ten opzichte van het gewonnen openingsduel met Nieuw-Zeeland (1-0) vrijwel intact. Anouk Dekker keerde na een schorsing terug op haar plek centraal achterin, waar ze de aan haar knie geblesseerde Stefanie van der Gragt verving.

De openingsfase was nog veelbelovend, met veel ruimte voor de watervlugge Shanice van de Sanden op rechts. Lieke Martens kreeg het publiek op de banken toen ze dribbelend twee tegenstanders op de linkerflank het bos in stuurde.

Een snelle goal bleef door matige voortzettingen echter uit, waarna Oranje steeds meer tegen zichzelf ging voetballen. Kameroen, 46ste op de FIFA-ranking, ging ineens ook in een goed resultaat geloven. Een schot van Gaëlle Enganamouit zeilde naast, terwijl Desiree van Lunteren haar handen vol had aan de ijverige Gabrielle Onguéné.

Nieuwe schoenen

Toch was het Oranje dat plots de leiding greep. Jackie Groenen stuurde met een puike één-twee Van de Sanden op haar nieuwe schoenen de diepte in, waarna haar afgemeten voorzet door Vivianne Miedema hard werd binnengekopt.

De vreugde was echter van korte duur, omdat Sari van Veenendaal zich bij een dieptebal verkeek op de stuit. Onguéné kopte de bal met haar 1,52 meter langs de Nederlandse keepster en bepaalde koeltjes de ruststand op 1-1.

Miedema en Roord vieren de 3-1

Dat Oranje kort na rust de regie terug in handen kreeg, was te danken aan een van de weinige speelsters die haar zenuwen wel in bedwang hield. De mee opgekomen verdedigster Dominique Bloodworth maaide na een slim genomen vrije trap eerst nog langs de harde voorzet van Groenen, maar kreeg via een Afrikaans been een herkansing die ze hoog in het doel schoot.

Dat Wiegman met Van de Sanden en Daniëlle van de Donk (voor Lineth Beerensteyn en de vorige matchwinner Jill Roord) twee potentiële vormgevers van de ploeg vroegtijdig naar de kant haalde, zegt veel over het vertoonde spel van Oranje. Het was meer vechtvoetbal dan combinatiespel, iets wat Wiegman tegen deze fysieke opponent juist niet wenste.

Met bij vlagen zelfs angstig spel riep Nederland de ellende in de slotfase nog bijna over zichzelf af, toen Henriette Akaba tien minuten voor tijd een reuzenkans voor Kameroen naast schoot.

Dominique Bloodworth viert haar treffer tegen Kameroen

Het fenomeem Miedema maakte echter met haar tweede van de middag aan alle onzekerheid een einde. Dankzij een verwoestende uithaal door het midden gaat ze voortaan tevens door het leven als de topscorer aller tijden van Oranje, met zestig goals in 77 interlands.

In het laatste groepsduel met Canada kan Nederland donderdag proberen ook de juiste vorm te vinden die nodig is om historie te schrijven in de knock-outfase van het toernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl