Vivianne Miedema (midden) wordt bejubeld na een van haar twee treffers tegen Kameroen ANP

Vivianne Miedema is met haar twee goals tegen Kameroen (3-1) topscorer aller tijden van Oranje geworden. Ze had bijna geen beter moment kunnen uitzoeken om het record van Manon Melis, die in 136 interlands tot 59 goals was gekomen, te overtreffen.

"We moeten het onszelf niet moeilijk maken. We weten dat het de volgende keer weer beter moet", zei Miedema na de moeizame zege op het Afrikaanse land. "Je bent in ieder geval door, die spanning valt er af."

Ze was met een harde kopbal en een verwoestende uithaal, waarmee de pas 22-jarige spits haar totaal op zestig interlandtreffers bracht, van doorslaggevend belang in de plaatsing voor de volgende ronde. "Ik voel me goed en ben blij dat ik dit aan het team kan geven."

Dominique Bloodworth maakte op haar beurt haar eerste interlandgoal. "Die voelt goed", aldus de verdediger, die door het dolle heen was na haar doelpunt vlak na rust. "Ik dacht: dit is mijn eerste interlanddoelpunt, we staan 2-1 voor en mijn familie is er. Gewoon fantastisch."

Ontspannen

Voordat Nederland in actie komt in de achtste finales, wacht eerst nog het laatste groepsduel met Canada. "Supergoed dat we erdoor zijn", sprak een opgeluchte bondscoach Sarina Wiegman. "Dit is wel heel even ontspannen."

"Tevreden is een groot woord, maar dat ben ik wel met de zes punten', zei keepster Sari van Veenendaal. "En ik denk dat we met vlagen wat beter voetbalden."

Zelf nam ze de schuld op zich voor de tegentreffer vlak voor rust, waar ze een diepe bal verkeerd inschatte. "Dat mag niet gebeuren. Maar we kunnen wel heel kritisch zijn op onszelf, we moeten ons wel realiseren dat zes punten op een WK een goed resultaat is."

Bekijk hier de reacties van Sarina Wiegman, Sari van Veenendaal, Sherida Spitse, Jackie Groenen, Vivianne Miedema en Dominique Bloodworth:

STER reclame