AFP
NOS Nieuws

Cyprioten walgen van seriemoordenaar en falend onderzoek

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

"Ik wil naar de gevangenis. Breng me wat papier zodat ik alles op kan schrijven." In tien pagina's bekende Nikos Metaxas eind april hoe hij vijf vrouwen en twee meisjes op Cyprus doodde en dumpte. Het vermoedelijk laatste lichaam werd woensdag gevonden in een meer. Vandaag komt de verdachte legerofficier voor de rechter.

Het is een understatement dat de reeks moorden hard aankomt bij de bewoners van het eiland. Cyprus heeft zo'n 850.000 inwoners en voor zover bekend was er nog nooit een seriemoordenaar actief. En nu zijn er in drie jaar tijd zeven buitenlandse vrouwen en kinderen omgebracht.

Hun dood heeft ook de discussie over de behandeling van arbeidsmigranten op scherp gezet. De slachtoffers waren huishoudhulpen uit Nepal, Roemenië en de Filipijnen, en twee dochters van 6 en 8 jaar oud.

"We walgen ervan dat iemand zulke verschrikkelijk misdaden kan begaan", zegt een vrouw uit de kuststad Larnaca tegen journalisten. Ze wil anoniem blijven. De woede van eilandbewoners is behalve op de dader ook gericht op de autoriteiten. "Als die fatsoenlijk hun werk hadden gedaan, zouden de slachtoffers misschien nog in leven zijn."

Immigranten en Cyprioten hebben meerdere keren gedemonstreerd uit onvrede over het moordonderzoek:

Zowel de minister van Justitie als de politiechef zijn opgestapt vanwege het schandaal. Er lijkt sprake van een opeenstapeling van laksheid. De politie deed bijvoorbeeld niets met aangiften vanuit de Filipijnse gemeenschap over de vermissing van twee Filipijnse vrouwen.

"De politie ging er niet op in 'omdat het maar Filipijnen waren'. Daarom heeft de seriemoordenaar zo lang door kunnen gaan", zegt Griekenland-correspondent Bruno Tersago van de Belgische VRT. Het eerste slachtoffer verdween in 2016 en werd in april dit jaar toevallig gevonden in een verlaten mijnschacht.

'Seksuele intimidatie geen uitzondering'

De racistische ondertoon, van de moorden én het strafonderzoek, maakt de zaak extra gevoelig. De naar schatting 60.000 voornamelijk Aziatische huishoudelijke hulpen op het eiland worden volgens mensenrechtenorganisaties vaak slecht behandeld.

"Er heerst een taboe op dit onderwerp", zegt Tersago. "Deze vrouwen werken vaak 10 tot 15 uur per dag. Ze slapen in een klein kamertje en seksuele intimidatie is geen uitzondering." De moordzaak heeft volgens Tersago de schijnwerpers op dit soort excessen gezet.

Waarom de 35-jarige verdachte het op buitenlandse vrouwen had voorzien, is nog onduidelijk. Omdat het moordonderzoek nog loopt is Metaxas formeel nog niet aangeklaagd. Mogelijk gebeurt dat als hij vandaag voor de rechter verschijnt.

AFP
Nicos Metaxas

Woensdag wees Metaxas de precieze plek aan waar hij zijn jongste slachtoffer zou hebben gedumpt. Duikers vonden in het meer het lichaam van een 6-jarige, vermoedelijk het laatste nog vermiste meisje. Daarmee lijkt de zoektocht klaar. De politie heeft geen aanwijzingen dat de legerofficier nog meer mensen heeft vermoord.

De zelfverklaarde seriemoordenaar vond zijn slachtoffers via sociale media. Via datingapps, en -websites kwam hij in contact met de vrouwen. Vervolgens wurgde hij ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl