1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Wachttijden voor rijbewijzen blijven te lang

De wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen CBR zijn nog steeds niet opgelost. Mensen die hun rijbewijs willen ontvangen of verlengen of die een gezondheidsverklaring moeten inleveren om hun rijbewijs te houden moeten te lang wachten.

Dat blijkt uit een brief van minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Zowel bij het ministerie als het CBR komen nog veel klachten binnen. Van Nieuwenhuizen noemt de situatie "zorgelijk".

Een paar maanden geleden stelde de minister het CBR onder verscherpt toezicht . Dat blijft nog steeds van kracht, aldus de minister.

75-plussers

Een oorzaak van de achterstanden is dat er veel meer aanvragen voor gezondheidsverklaringen van 75-plussers zijn.

Het verkrijgen van zo'n verklaring duurt soms langer dan een half jaar.

Voor beroepschauffeurs kan het zeer vervelende gevolgen hebben: sommigen zitten thuis omdat ze de verlenging van hun rijbewijs niet op tijd geregeld kregen.

Regels niet altijd in acht genomen

Het CBR nam al maatregelen. Zo werd extra medisch personeel aangetrokken om dossiers te kunnen beoordelen. De klantenservice werd uitgebreid en de openingstijden van de klantenservice werden verruimd. Maar de problemen zijn dus nog niet voorbij, en daarom worden er nog steeds artsen gezocht.

Om de problemen te verzachten geeft het CBR voorrang aan mensen van wie de documenten het eerst verlopen. De verwachting is dat nog zeker tot eind dit jaar met dit zogeheten 'prioriteren op afloopdatum' gewerkt moet worden.

De organisatie is er inmiddels wel in geslaagd om de enorme wachttijden voor de examens weg te werken.

Uit gesprekken met keuringsartsen blijkt nog een ander probleem: ze hanteren niet allemaal dezelfde keuringen. Zo gebruikt niet elke arts bij testen de testen lichtbak en worden de minimale testafstanden niet altijd in acht genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl