Een man viert de erkenning van het homohuwelijk in Ecuador ANP

Het hooggerechtshof in Ecuador heeft het homohuwelijk erkend. Het hof steunde het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nipt: vijf tegen vier stemmen. De beslissing van het hof is bindend, de autoriteiten in Ecuador zijn nu verplicht om de wet aan te passen.

Ecuador dat traditioneel katholiek en conservatief is, is na Brazilië, Argentinië, Uruguay en Colombia het vijfde Zuid-Amerikaanse land dat het homohuwelijk erkent. Homoseksuele relaties waren niet verboden, maar Ecudoriaanse partners van hetzelfde geslacht hebben in minder rechten, bijvoorbeeld op het gebied van erfenissen

Direct na de erkenning door het hof gingen mensen in de hoofdstad Quito en de havenstad Guayaquil met regenboogvlaggen de straat op om de overwinning te vieren:

'Deze strijd heeft 6 jaar geduurd'

Ecuador is deze week het tweede land waar homoactivisten een overwinning vieren. Dinsdag werd bekend dat homoseksualiteit in Botswana niet langer strafbaar is. "Er zijn veel positieve trends gaande op het gebied van rechten van lhbt'ers", zegt Alexander Hammelburg internationaal beleidsmedewerker van het COC Nederland.

"Zuid-Amerika kent al verschillende landen die de rechten van de lhbt'ers omarmen, bijvoorbeeld Argentinië en Uruguay". In 2018 stelde het Inter-Amerikaans hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica, een juridisch instituut vergelijkbaar met het Europees hof, dat het huwelijk voor iedereen is, ongeacht geslacht.

"Deze uitspraak was aanleiding voor rechtszaken in verschillende landen en steeds meer landen erkennen die uitspraak nu", zegt Hammelburg. "Het is een positieve trend na een jarenlange strijd voor gelijke rechten."

STER reclame