De schade aan een huis in Westerwijdewerd, na de aardbeving met een kracht van 3,4 in Groningen
NOS Nieuws

Meer Groningers kunnen kiezen voor vergoeding van 5000 euro

Meer Groningers kunnen kiezen voor een vergoeding van 5000 euro voor schade door aardbevingen. Minister Wiebes bepaalde vorige week dat mensen die voor 1 januari van dit jaar schade hebben gemeld een vergoeding van 5000 euro kunnen krijgen of een bedrag van maximaal 11.000 euro voor herstel door een aannemer. De Kamer klaagde daarop dat veel mensen daardoor buiten de boot dreigden te vallen.

Mede vanwege de vele schademeldingen na de bevingen bij Westerwijtwerd en Garrelsweer breidt Wiebes de 'stuwmeerregeling' nu uit. Alle Groningers die tot vandaag schade hebben gemeld, kunnen de vaste vergoeding van 5000 euro krijgen. Om voor herstel door een aannemer (tot 11.000 euro) in aanmerking te komen, blijft de grens 1 januari.

Wiebes verwacht dat met deze eenmalige maatregel het grootste deel van het stuwmeer aan schademeldingen kan worden opgelost en dat nieuwe schades daardoor sneller aan de beurt komen om te worden afgehandeld. Er ligt nu een 'werkvoorraad' van 19.000 meldingen.

Wiebes breidt 'stuwmeerregeling' Groningen uit

Verschil tussen bestaande en nieuwe gevallen

De minister erkent dat een eenmalige regeling met een harde grens altijd leidt tot een ongelijke behandeling tussen bestaande en nieuwe gevallen. Gelet op de situatie in het aardbevingsgebied en het belang van het wegwerken van het stuwmeer vindt hij de keuze bij deze "crisis in slow motion" gerechtvaardigd.

Hij benadrukt dat deze regeling los staat van de onafhankelijke beoordeling van individuele gevallen door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade. Die zou eigenlijk binnen 15 maanden een besluit over schadevergoeding nemen voor gedupeerden. Gisteren kregen 5400 Groningers echter een brief in de bus, waarin stond dat die gestelde termijn bij een deel niet wordt gehaald. De Groningers moeten in het ergste geval nog eens 15 maanden wachten. "Dat bericht is een vervelende boodschap die voor extra onzekerheid zorgt. Juist daarom kom ik met deze verruimde stuwmeerregeling", schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer.

Er gaan ook wel stemmen op voor een soort generaal pardon, maar daar wil Wiebes niet aan. "Dit is de regeling die daar het dichtstbij komt: je doet ongezien aan iedereen een aanbod van 5000 euro", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl