Aleksej Navalny wordt meegenomen door de politie in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Zeker 400 arrestaties bij demonstratie voor kritische Russische journalist

Bij een demonstratie in Moskou zijn ruim 400 mensen opgepakt. De betoging was bedoeld als steun aan onderzoeksjournalist Ivan Goloenov. Onder de arrestanten is ook oppositieleider Aleksej Navalny.

Goloenov werd donderdag opgepakt op verdenking van drugshandel. In zijn rugzak was volgens de politie de partydrug mephedrone gevonden, maar volgens critici was dat verzonnen om de journalist monddood te maken.

De Russische autoriteiten lieten de zaak tegen Goloenov gisteren plotseling vallen wegens gebrek aan bewijs. Zijn huisarrest werd direct opgeheven.

Betoging ging toch door

De organisatoren besloten om de betoging vandaag toch door te laten gaan, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten. Ze willen dat de politieagenten die betrokken waren bij de zaak worden vervolgd.

Minister van Binnenlandse Zaken Kolokoltsev zei gisteren dat enkele politieagenten zijn geschorst. Ook zou hij aan president Poetin vragen om hogergeplaatste politiemensen weg te sturen.

Naar schatting deden duizenden mensen aan het protest mee. "Toen ze in beweging kwamen, werden vele tientallen mensen gearresteerd. Het ging er niet zachtzinnig aan toe", zegt correspondent David Jan Godfroid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl