Hulpverleners in Congo
NOS NieuwsAangepast

Ebola slaat over naar Uganda, eerste dode gemeld

De uitbraak van de gevaarlijke ziekte ebola in de Democratische Republiek Congo is overgeslagen naar buurland Uganda. Bij drie mensen is de ziekte vastgesteld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een Congolese jongen van vijf, die zondag met een ebolabesmetting in een ziekenhuis in Uganda was opgenomen en het eerste ziektegeval in het land was, is volgens de Ugandese autoriteiten inmiddels overleden.

Bij twee volwassenen is nu ook besmetting vastgesteld. Mogelijk zijn het familieleden van de overleden jongen.

De WHO vreest dat de verdere verspreiding van ebola moeilijk is tegen te gaan. Het virus grijpt in rap tempo om zich heen. Sinds de uitbraak van de epidemie in augustus vorig jaar zijn bijna 2100 mensen ziek geworden. Bijna 1400 mensen zijn overleden.

NOS op 3 maakte eerder deze video waarin wordt uitgelegd wat het ebolavirus met je lichaam doet:

Het indammen van de ziekte is vooral in het oosten van Congo lastig. De regio wordt al lange tijd geteisterd door gevechten tussen het leger en opstandelingen, wat het werk van hulpverleners bemoeilijkt.

Ook zijn er veel mensen die geloven dat ebola een samenzwering is van de regering en hulporganisaties. Ze wantrouwen de hulpverleners, vooral als die door het leger begeleid worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl