Luvo Manyonga hangt in de lucht
NOS Sport

Wereldkampioen Manyonga: 'Verspringexperiment leuk, maar niet voor altijd'

Het experiment met een knock-outsysteem bij het verspringtoernooi van de FBK Games is organisator Ellen van Langen goed bevallen, maar de Zuid-Afrikaanse winnaar en wereldkampioen Luvo Manyonga juist veel minder.

"Heel leuk die druk om tegen elkaar te springen, maar het doel was nu geldig springen en niet zo ver mogelijk springen. In dit format betekent een fout direct het einde. Ik hoop niet dat we dit vaker gaan doen", aldus Manyonga.

Van Langen had genoten van het experiment. "Vernieuwend, revolutionair zelfs. Ik vond het spectaculair, het zag er zo gaaf uit. Je zag iemand 8.01 springen, dan moet die ander daaroverheen anders ligt hij eruit. Het was absoluut geslaagd."

Wisselende reacties op verspringexperiment bij FBK Games

Normaal gesproken mag een verspringer zes keer springen en dan telt zijn beste resultaat. In Hengelo sprongen twee atleten vanaf de kwartfinales rechtstreeks tegen elkaar. Degene met de beste sprong ging door naar de volgende ronde. Manyonga sprong in de finale 8,35 meter en bleef zo olympisch kampioen Jeff Henderson voor.

Contact met de IAAF

Op verzoek van de internationale atletiekfederatie IAAF bedacht Van Langen met haar team deze innovatieve variant: "De IAAF is hier erg geïnteresseerd in en gaat nu verder evalueren."

En dan was er ook nog het experiment met de meelopende lampjes langs de baan die een recordschema aangeven, zoals bij de 5.000 meter van Sifan Hassan. Van Langen: "Dat hebben we vorig jaar ook gedaan om publiek meer bij wedstrijden te betrekken. Dat krijgt in november een vervolg."

Aanval Hassan op Europees record 5.000 meter mislukt in Hengelo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl