2017: Sifan Hassan zegeviert in Hengelo op de 1.500 meter
NOS Sport

Wavelight moet Hassan bij FBK Games naar Europees record loodsen

Ze heeft net de ramadan achter de rug. De vraag is dus of Sifan Hassan zondagavond in Hengelo voldoende kracht heeft om te schitteren bij de FBK Games. De geboren Ethiopische doet daar een aanval op haar eigen Europees record op de 5.000 meter. "Het wordt een moeilijke opgave", geeft de 26-jarige atlete toe. "Ik hoop dat de kracht er is."

Hassan arriveerde vrijdag in Nederland. Ze kwam uit Portland, waar ze sinds eind 2016 woont en traint. Ze maakt daar deel uit van het gerenommeerde Nike Oregon Project, onder leiding van de Amerikaan Alberto Salazar. Als middenafstandstopper leek dat haar de beste weg naar grote successen.

Topjaar

Afgelopen jaar kende Hassan een topjaar. Ze liep in Rabat naar een Europees record op de 5.000 meter (14.22,34), veroverde in Berlijn de Europese titel op de 5.000 meter en debuteerde met een Europees record op de halve marathon in Kopenhagen.

Dit jaar liep ze al een olympische limiet op de 10.000 meter in Stanford. Daar ligt op dit moment niet haar focus. "Zoveel rondjes, die 10.000 meter. Dat vind ik niet leuk."

Vreugde bij Sifan Hassan

Op weg naar de WK in Doha (pas eind september) liep ze al twee wedstrijden in China op de 1.500 meter. "Ik heb daar gewerkt aan mijn snelheid. Het seizoen loopt door het late WK anders dan normaal. Ik heb tot nu toe vooral op volume getraind. Normaal was ik al beter in vorm geweest, maar door Doha is alles wat opgeschoven."

Hassan is doorgaans weinig in Nederland. In Hengelo is ze één van de topacts. Haar recordpoging wordt ondersteund door een wavelight, ledverlichting die aan de binnenkant van de atletiekbaan het tempo van het Europees record aangeeft. Op die manier zien de atlete en het publiek of een record binnen handbereik is.

Innovaties

Het is een van de innovatieve ontwikkelingen bij de FBK Games, waar ook het verspringformat is aangepast. Na drie reguliere sprongen gaan de acht beste springers naar de kwartfinales in een knockout-systeem.

Nummer één neemt het op tegen nummer acht, nummer twee tegen nummer zeven enzovoort: een afvalsysteem tot er een winnaar is. Daarnaast staan ook de Nederlandse toppers Dafne Schippers (100 meter) en Nadine Visser (100 horden) aan de start.

Hassan heeft er zin in. "Het is toch een grote wedstrijd in Nederland. Er komt altijd veel publiek. Het is toch thuis", blikt ze vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl