Sifan Hassan

De Witte en Hassan lopen WK-limiet bij Diamond League in Shanghai

Nederlands succes tijdens de Diamond League-wedstrijden in Shanghai. Zowel Lisanne de Witte (400 meter) als Sifan Hassan (1.500 meter) liepen snel genoeg om plaatsing voor het wereldkampioenschap in Doha af te dwingen.

Op de 1.500 meter eindigde Hassan als vijfde (4.01.91), bijna vijf seconden onder de WK-limiet. Ze begon sterk, maar zakte in het laatste gedeelte van de race terug, waarna ze in de laatste ronde een beetje ingesloten raakte. De Marokkaanse Rababe Arafi won in een tijd van 4.01.15.

De race in Shanghai was Hassans eerste 1.500 meter van dit seizoen. Of ze tijdens de WK, eind september, in actie komt op die afstand is nog de vraag. Ze gaf eerder dit jaar aan zich te focussen op de langere afstanden.

Hassan had eerder al een ticket voor de WK op de 10.000 meter veroverd.

Lisanne de Witte leverde een knappe prestatie op de 400 meter. De atlete deed voor de tweede keer mee aan een Diamond League-wedstrijd. Vorig jaar eindigde ze in Londen als vierde.

Nu liep ze een constante race en kwam ze na 200 meter opzetten, maar meer dan een bijrol zat er niet in. De Witte eindigde als zesde in in haar beste seizoenstijd: 51.80. Dat bleek precies genoeg voor WK-plaatsing. De Qatarese Salwa Eid Naser, nummer twee van de WK in 2017, was de snelste: 50.65.

De Witte, die vorig jaar EK-brons won, plaatste zich vorige week al voor de 4x400 meter voor de WK.

De Witte: 'Voor een seizoensopener ben ik heel tevreden'

Eind september

De WK atletiek in Doha beginnen op 28 september en duren tot 6 oktober. Eerder plaatsten Jamile Samuel (200 meter), Susan Krumins (10.000 meter), Denzel Comenentia (kogelstoten en kogelslingeren) en Pieter Braun en Anouk Vetter (meerkamp) zich voor de wereldtitelstrijd. Abdi Nageeye liep de limiet voor de marathon, maar doet niet mee in Doha.