Dit zijn de vrouwen die de zomer oranje moeten kleuren
Het WK in Frankrijk is inmiddels volop in gang. De Oranjevrouwen komen echter pas de vijfde dag in actie. Dinsdag om 15.00 uur trapt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman af tegen Nieuw-Zeeland.
Dat doet Nederland met grote namen. Met Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Jackie Groenen en Vivianne Miedema zit de ploeg gebakken qua topspeelsters. Maar wie zijn de onbekendere speelsters in de selectie van Oranje? De NOS loopt het volledige keurkorps door.
De opstelling tijdens Nederland - Australië (3-0) is als vermoedelijke opstelling gebruikt voor het overzicht.
Doel: Sari van Veenendaal (Arsenal, 29 jaar, 53 interlands)
Sarina Wiegman liet er in aanloop naar het WK geen twijfel over bestaan: Arsenal-keepster Sari van Veenendaal is de onbetwiste nummer een tijdens het eindtoernooi. In Engeland werd Van Veenendaal landskampioen met The Gunners. Met Van Veenendaal op doel werd twee jaar geleden ook het Europees kampioenschap gewonnen. Ook toen won ze de concurrentiestrijd van Loes Geurts, die tweede keus is bij Oranje.
De verdediging:
Desiree van Lunteren (SC Freiburg, 26 jaar, 71 interlands)
Desiree van Lunteren kan terugkijken op een goed eerste seizoen in Duitsland. Na zes seizoenen vertrok ze bij Ajax, omdat ze in het buitenland beter wilde worden. Bij SC Freiburg miste ze maar twee competitiewedstrijden. Van Lunteren kan bijna overal spelen, maar wordt in Oranje vaak als verdediger gebruikt.
Stefanie van der Gragt (FC Barcelona, 26 jaar, 56 interlands)
FC Barcelona reikte tot de finale van de Champions League, maar de bijdrage van Stefanie van der Gragt daarin was mager. Ze kampte het hele seizoen met verschillende blessures. De laatste weken is Van der Gragt verlost van haar pees- en spierproblemen. Ze viel in tijdens de verloren finale en is een zekerheidje in Oranje.
Dominique Bloodworth (VfL Wolfsburg, 24 jaar, 47 interlands)
Na de titel met Arsenal besloot Dominique Bloodworth dat het tijd werd voor een andere club. Ze verruilde Engeland voor Duitsland en speelt volgend seizoen voor VfL Wolfsburg. Tijdens het EK van 2017 was haar rol minimaal, maar de Limburgse heeft zich sterk ontwikkeld.
Kika van Es (Ajax, 27 jaar, 58 interlands)
Het grootste smetje op de gewonnen interland tegen Australië: een geëmotioneerde Kika van Es moest al vroeg naar de kant vanwege een gebroken middenhandsbeentje. Al sinds haar zeventiende speelt Van Es voor Oranje. De verdedigster pakte met Ajax de beker en neemt met een prijs afscheid bij de Amsterdammers. Ze gaat de club namelijk verlaten. Van Es mocht deze winter niet naar Arsenal, maar wil na het WK wel verkassen naar het buitenland.
Het middenveld:
Jackie Groenen (Manchester United, 24 jaar, 47 interlands)
Daar waar Bloodworth deze zomer de oversteek maakt van Engeland naar Duitsland, bewandelt Jackie Groenen de omgekeerde route. De middenveldster verruilt na vier jaar Frankfurt voor Manchester United, dat promoveerde naar het hoogste niveau. Sinds het EK in eigen land heeft Groenen zich ontpopt tot basiskracht en publiekslieveling.
Daniëlle van de Donk (Arsenal, 27 jaar, 89 interlands)
Ze pikt in Oranje weleens een doelpunt mee, maar tegen Chili (7-0) baarde Daniëlle van de Donk opzien door vier keer te scoren. De nummer tien van Oranje werd kampioen met Arsenal en maakte er in Engeland maar liefst elf. Keurige cijfers, waardoor Wiegman niet om haar heen kan.
Sherida Spitse (Valerenga, 28 jaar, 162 interlands)
Captain, zekerheidje, recordinternational. Al jarenlang is Sherida Spitse een van de vaste gezichten in Oranje. Ze speelde in Nederland voor sc Heerenveen en FC Twente, maar is momenteel actief in Noorwegen. En hoewel er al 162 interlands op de teller staan, is ze 'pas' 28 jaar oud. 'Het Sieraad uit Sneek' kan nog even mee.
De aanval:
Shanice van de Sanden (Olympique Lyonnais, 26 jaar, 64 interlands)
De Oranje-loopbaan van Shanice van de Sanden is er een met de nodige omwegen. Toen ze 17 was, haalde toenmalige bondscoach Vera Pauw haar bij de selectie. Vervolgens werd ze zeven jaar lang niet opgeroepen. Nu is alles anders. Een wervelende Van de Sanden won met Olympique Lyonnais opnieuw de Champions League en haar snelheid maakt de vleugelaanvaller nauwelijks af te stoppen.
Vivianne Miedema (Arsenal, 22 jaar, 75 interlands)
De statistieken van Vivianne Miedema zijn verbluffend: 58 goals in 75 interlands. Nog maar een treffer en dan evenaart ze Oranje-topscorer Manon Melis. En dat voor een spits van 22 jaar oud. In de Engelse competitie maakte ze dit seizoen meer goals dan dat ze wedstrijden speelde. De spitspositie is voor de komende jaren vergeven.
Lieke Martens (FC Barcelona, 26 jaar, 103 interlands)
Uithangbord van Oranje. Lieke Martens imponeerde tijdens het EK van 2017. Ze werd verkozen tot speelster van het toernooi en tot Europees en Wereldvoetballer van het jaar. Dit seizoen verloor Martens met FC Barcelona de Champions League-finale en greep ze naast de titel in Spanje.
Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC, 33 jaar, 123 interlands)
De oudste speelster van het team. Loes Geurts was er al bij tijdens het EK van 2009, waar Nederland voor het eerst indruk maakte met een halve finaleplaats. In Zweden is ze bij haar club tweede keepster, nadat ze eind 2017 na een maandenlange pauze had besloten om weer de handschoenen op te pakken. Dat is ook bij Oranje haar lot, want Wiegman kiest wederom voor Van Veenendaal.
Lize Kop (Ajax, 21 jaar, 1 interland)
Met Lize Kop op doel verloor Oranje in maart verrassend van Polen (0-1). Kops eerste interland eindigde dus in een teleurstelling, maar toch mag de jonge keepster tevreden zijn over dit seizoen. Als eerste keepster pakte ze met Ajax de beker. In Frankrijk is de kans op speeltijd klein voor Kop. Het WK is voor haar een mooie kans om ervaring op te doen.
Merel van Dongen (Real Betis, 26 jaar, 27 interlands)
Met Real Betis wist Merel van Dongen in Spanje niet te imponeren. De club eindigde als zesde. Van Dongen kwam wel bijna elke week in actie en heeft dus genoeg wedstrijdritme als een van de verdedigers uitvalt. Tegen Australië verving Van Dongen al vroeg Van Es. Een basisplaats tegen Nieuw-Zeeland lonkt dus voor Van Dongen, die als laatste afviel voor de selectie van het EK in 2017.
Danique Kerkdijk (Bristol City, 23 jaar, 14 interlands)
Centrale verdediger Kerkdijk begint aan haar eerste grote toernooi. Op het EK was ze er nog niet bij. Bij Bristol City maakt de oud-speler van FC Twente een goede indruk. Zelf hoopt ze dat het WK haar een mooie club oplevert. Kerkdijk maakte begin mei duidelijk dat ze liever naar een andere ploeg in Engeland verkast. De club uit Bristol is volgens Kerkdijk niet professioneel genoeg.
Liza van der Most (Ajax, 25 jaar, 13 interlands)
Wie er op het Europees Kampioenschap wel bij was, is Liza van der Most. 'Mrs. Ajax', wordt ze inmiddels genoemd. Al sinds het begin van de Ajax Vrouwen voetbalt ze in Amsterdam. In de hoofdstad heeft ze inmiddels een clubrecord te pakken. In Oranje speelt de in Colombia geboren verdedigster beduidend minder.
Aniek Nouwen (PSV, 20 jaar, 2 interlands)*
Vanwege de blessure van Van Es is Aniek Nouwen bij de selectie gehaald. Mocht Van Es niet fit genoeg blijken, neemt Nouwen haar plaats in. De twintigjarige was dit seizoen een vaste kracht bij PSV. Pluspuntje: ze maakte maar liefst zeven doelpunten. Keurige cijfers voor een verdedigster, die eerder dit jaar haar debuut in Oranje maakte.
Anouk Dekker (Montpellier, 32 jaar, 77 interlands)
Anouk Dekker is al jarenlang een vaste waarde bij de Nederlandse voetbalsters, maar door een schorsing moet ze de eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland overslaan. Dekker maakte al drie eindtoernooien mee en speelt in Frankrijk voor Montpellier. Met die club werd Dekker derde. Scoren kan ze ook, want in het shirt van FC Twente maakte ze maar liefst 56 goals in 105 competitieduels.
Inessa Kaagman (Everton, 23 jaar, 2 interlands)
Inessa Kaagman gooide met Everton geen hoge ogen, maar toch zal de tevreden zijn over haar debuutseizoen in Engeland. Een jaar geleden kwam ze over van Ajax en ze speelde het merendeel van de wedstrijden bij The Toffees. Kaagman is ook een van de vrouwen die in 2014 het EK onder 19 won met Oranje.
Victoria Pelova (Ajax, 20 jaar, 3 interlands)
Wat goed is komt snel, daarom was Victoria Pelova het afgelopen seizoen al captain van ADO Den Haag. Ze eindigde met de Hagenaars als vierde en verdiende na een uitstekend seizoen een transfer naar bekerwinnaar Ajax. Daar begint de drievoudig international na het WK.
Jill Roord (Bayern München, 22 jaar, 41 interlands)
Na vijf jaar FC Twente heeft Jill Roord er twee seizoenen bij Bayern München opzitten. Daar is Roord niet onomstreden, maar speelt ze wel het merendeel van de wedstrijden. Roord greep net naast de landstitel, want Wolfsburg bleek te sterk. De controleur kreeg bij het EK twee jaar geleden mondjesmaat speeltijd, maar schurkt inmiddels dicht tegen de basis aan.
Lineth Beerensteyn (Bayern München, 22 jaar, 40 interlands)
Net als Roord staat Lineth Beerensteyn op de loonlijst van Bayern München. Twee jaar geleden kwam ze vaak als invaller in het veld op het EK. Ze verving meestal de onomstreden Van de Sanden. Het is een bekend verschijnsel. De helft van haar interlands volbracht ze als invaller, zo ook tegen de Australiërs.
Ellen Jansen (Ajax, 26 jaar, 15 interlands)
In de Eredivisie Vrouwen zijn de statistieken van Ellen Jansen uitstekend. Al zeven seizoenen op rij schiet Jansen zichzelf qua doelpunten in de dubbele cijfers. Haar moyenne in Oranje is minder indrukwekkend. Alleen in 2016 wist ze een keer te scoren tegen Schotland (0-7).
Renate Jansen (FC Twente, 28 jaar, 36 interlands)
Renate Jansen scoort volop in de Nederlandse competitie. Voor kampioen FC Twente maakte ze er dit seizoen achttien. Net als Ellen Jansen en Beerensteyn heeft ze de pech dat de Nederlandse voorhoede met Van de Sanden, Miedema en Martens van topniveau is. Zeker de aanvallende reserves moeten dus hun kans pakken tijdens invalbeurten.