Mike Schloesser en Gabriela Bayardo trainen in hun achtertuin in Zuid-Limburg
NOS Sport

Mexicaanse boogschutter Bayardo is voor Nederland een schot in de roos

Todo por el amor. Alles voor de liefde. De Mexicaanse handboogschutter Gabriela Bayardo verhuisde ruim een jaar geleden naar Nederland. Komend jaar wil ze Oranje vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Tokio.

Dat ticket kan ze deze week winnen op het wereldkampioenschap in Den Bosch. Een Nederlands paspoort is nog een ander vereiste, maar dat is onderweg. "Ik ben bezig met een inburgeringstraject", zegt ze in zeer goed verstaanbaar Nederlands.

Bayardo heeft een relatie met Mike Schloesser, 's werelds beste handboogschutter op het niet-olympische onderdeel compound. Samen wonen ze in een klein dorpje in Zuid-Limburg. Hun achtertuin gebruiken ze als trainingsveld. Een paar takken op de grond dienen als startlijn.

De tuin waarin Schloesser en Bayardo hun pijlen schieten

Om de beurt schieten ze hun pijlen af. Schloesser neemt af en toe de tijd om zijn vriendin te coachen. "Ziet er goed uit, een tien op de lijn." En even later: "Dat was een rechtse zeven. Ik denk dat ze een beetje overcompenseerde voor de wind."

De twee leerden elkaar bijna vier jaar geleden kennen op een toernooi in Guadalajara. Een relatie op afstand vonden ze onhoudbaar en dus kwam Bayardo, geboren in de noordelijke stad Tijuana en de laatste jaren woonachtig in Mexico-Stad, naar Nederland. Naar Nuth.

Bayardo deed al mee aan de Spelen van 2016. In Rio eindigde Mexico in de landenwedstrijd als vijfde. Het niveau bij de vrouwen in Nederland is niet zo hoog als in het Midden-Amerikaanse land, dus mikt Bayardo deze week op individuele kwalificatie. Daarvoor moet ze op het WK bij de eerste acht eindigen.

"Ik denk dat de kans groot is dat het gaat lukken. Ik werk er elke dag hard voor", vertelt ze. Schloesser knikt enthousiast. Hij is ook overtuigd. "Ze is heel goed, en op dit moment de beste van Nederland. Ze wil er altijd voor vechten. Vorige week was ze doodziek, maar was ze toch iedere dag aan het trainen."

Gabriela Bayardo kwam op de Spelen van 2016 in Rio nog uit voor Mexico

Bayardo is de op twaalf na beste van de wereld op het onderdeel recurve, haar vriend, 'mister perfect', staat als compoundschutter bovenaan op de wereldranglijst. "Hij is mijn voorbeeld", vertelt ze, terwijl ze Schloesser een liefdevolle blik toewerpt. "Van iemand die veel succes heeft kunt je veel dingen leren."

Terwijl Bayardos pijlen over zeventig meter in de roos vliegen, en soms daar net naast, vertelt Schloesser dat NOC*NSF hulp biedt bij het versneld aanvragen van een Nederlands paspoort. "Maar met het inburgeringsexamen kunnen ze haar niet helpen, dus het is belangrijk dat ze dat eerst haalt."

Van maandag tot en met vrijdag staan in Den Bosch de kwalificatierondes op het programma. Zaterdag en zondag zijn de finales.

Gabriela Bayardo wil namens Nederland naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl