Mike 'Mr. Perfect' Schloesser in actie bij de WB in Shanghai
NOS Sport

Alleen de tien is goed genoeg voor Mr. Perfect

Wie denkt aan handboogschieten, denkt al snel aan Rick van der Ven. De man die in 2012 in Londen nét naast olympisch brons greep. Maar een andere Nederlandse schutter reeg de laatste twee jaar de successen aaneen: wereldkampioen, wereldrecordhouder en sinds deze week nummer één van de wereldranglijst. Mike Schloesser is zijn naam.

Het grote verschil met Van der Ven is dat de 21-jarige Limburger compound beoefent, een niet-olympische discipline met handbogen die van allerlei moderne hulpmiddelen en gadgets zijn voorzien, zoals katrollen, een waterpas en een vergrootlens. Een groot verschil met recurve, de olympische discipline, waar collega Van der Ven actief in is.

Commercieel

"Al die gadgets en hulpmiddelen maken het schieten ook eenvoudiger", vertelt bondscoach Ron van der Hoff. "Het is makkelijker om het midden te raken, maar dat geldt dus voor iedereen. De verschillen zijn kleiner en dat maakt de discipline juist moeilijk."

"Hier schiet je bijna altijd een 10", aldus Schloesser. "Bij recurve is het toch vaker: wow, ik schiet een 10." Toch vindt hij het jammer dat 'zijn' onderdeel niet olympisch is, maar een overstap naar recurve is niet waarschijnlijk. "Hier is meer geld te verdienen", zegt hij. "Vooral in Amerika, waar de grote toernooien zijn."

Het wereldrecord zal voor altijd op mijn naam blijven staan.

Mike Schloesser over zijn perfecte score

Mr. Perfect

De Limburger heeft financieel niets te klagen, zeker niet met een erelijst die de afgelopen maanden fors langer werd. Het meest in het oog sprong zijn wereldrecord tijdens een indoorwedstrijd in Nîmes. Hij was de eerste schutter in de geschiedenis die de maximale score van 600 haalde en dat leverde hem de bijnaam Mr. Perfect op.

"Omdat het nog nooit eerder gedaan was, zal het wereldrecord voor altijd op mijn naam blijven staan", vertelt Schloesser.

Met de Olympische Spelen is de schutter dus niet bezig. Wel wil hij dit jaar strijden om een prijs die nog ontbreekt op zijn cv: de wereldbekerfinale. Bovendien start Schloesser eind juli als titelverdediger op het WK. "Dat zal vast wat extra druk met zich meebrengen, maar ik denk dat ik me daarvoor goed kan afsluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl