NOS Voetbal

Nederland buigt in finale Nations League voor Portugal

Oranje buigt in finale Nations League voor Portugal

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de Nations League te winnen. In het Estádio Dragão van FC Porto was Portugal in de finale te sterk: 1-0.

Bondscoach Ronald Koeman stuurde dezelfde spelers het veld in die drie dagen geleden Engeland na verlenging op de knieën hadden gedwongen. Veel richtten ze niet uit voor rust. Alleen Steven Bergwijn verscheen een keer in kansrijke positie, maar hij liep zich van vast in de Portugees defensie.

Waar Rui Patricio in de eerste helft amper wat te doen had, moest aan de overkant Oranje-keeper Jasper Cillessen wel aan de bak in zijn vijftigste interland.

Penaltyclaim

Na twee minuten kwam Nederland al met de schrik vrij toen een penaltyclaim van een struikelende Bernardo Silva werd weggewuifd, maar de druk van het thuisland nam toe met harde schoten van Bruno Fernandes en een kopbal van José Fonte.

De grootste kans was ook voor Fernandes, maar zijn inzet vloog over het doel. En nadat Cristiano Ronaldo zich met een schaarbeweging eindelijk eens van zijn bewakers Denzel Dumfries en Matthijs de Ligt had ontdaan, schoot hij in de handen van Cillessen.

Daley Blind en Frenkie de Jong in duel met Cristiano Ronaldo

In de openingsfase van de tweede helft liet Nederland met Quincy Promes voor Ryan Babel al meer zien dan in de 45 minuten daarvoor, met het eerste serieuze gevaar via een dribbel vanaf de linkerkant van Memphis Depay die tot corner werd verwerkt.

Toen Nederland eindelijk wat meer grip leek te krijgen, viel de goal echter alsnog aan de overkant. Bernardo Silva vond met een leep balletje de geheel vrijstaande Gonçalo Guedes, die vanaf de rand van de zestien hard langs Cillessen schoot.

Guedes zet Portugal op voorsprong in finale tegen Oranje

Kopbal Depay

Depay kreeg met een kopbal de beste gelegenheid om de schade meteen te repareren, maar Patricio redde. Een pegel van Marten de Roon scheerde centimeters langs de kruising.

Met Donny van de Beek voor Steven Bergwijn hoopte Koeman op eenzelfde scenario als tegen Engeland, toen een achterstand nog werd weggewerkt. Maar het verdedigen van de voorsprong was de Portugezen wel toevertrouwd.

Met trots terugkijken

Met invaller Luuk de Jong probeerde Koeman iets te forceren tegen de fysiek sterke Portugese achterhoede, wat leidde tot wat worstelpartijen binnen het strafschopgebied waar arbiter Alberto Undiano geen penalty in zag. De Jong kwam kracht te kort om een strakke voorzet van Daley Blind te verzilveren.

De eerste editie van de Nations League gaat dus naar Portugal, waar Nederland met trots kan terugkijken op een campagne waarin Duitsland, Frankrijk en Engeland werden uitgeschakeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl