De politie arresteert demonstranten in Noersoeltan
NOS NieuwsAangepast

Honderden arrestaties bij presidentsverkiezingen Kazachstan

In Kazachstan zijn honderden tegenstanders van de regering gearresteerd toen zij demonstreerden tegen de presidentsverkiezingen die vandaag in het land zijn gehouden. Volgens de demonstranten is de stembusgang ondemocratisch verlopen en staat de verkiezingsuitslag al vast. De politie zegt dat 500 mensen zijn opgepakt.

Op verschillende plaatsen in het uitgestrekte Centraal-Aziatische land waren grootschalige protesten, de grootste in jaren in Kazachstan. In de hoofdstad Noersoeltan - tot voor kort Astana geheten - en in de grootste stad Almaty gingen honderden mensen de straat op. De oppositie had mensen opgeroepen vandaag de stembusgang te boycotten, om de in hun ogen ondemocratische verkiezingen niet te legitimeren.

De verkiezingen volgen op het vertrek van 78-jarige president Noersoeltan Nazarbajev. Hij was al bijna 30 jaar aan de macht en kondigde in maart onverwacht zijn vertrek aan.

De politie greep hard in bij de demonstratie:

Geduw en getrek bij arrestaties na protesten in Kazachstan

De autocraat droeg de macht daarop over aan de 66-jarige Kassym-Jomart Tokajev, toen nog de voorzitter van het parlement. Sinds het vertrek van Nazarbajev is er regelmatig gedemonstreerd door tegenstanders van de regering, die democratische hervormingen eisen.

Ook vandaag waren er vreedzame protesten aangekondigd en Tokajev had vooraf gezegd dat daar ook ruimte voor zou zijn. Toch greep de oproerpolitie hard in tegen de demonstranten. Ook werden meerdere binnen- en buitenlandse journalisten en verkiezingswaarnemers opgepakt en enkele uren vastgezet. Volgens de regering wilden de arrestanten "de maatschappij destabiliseren".

Tokajev wint vrijwel zeker

Vandaag waren zeven kandidaten verkiesbaar voor het presidentschap, maar er bestaat eigenlijk geen twijfel over dat Tokajev als aangewezen opvolger van Nazarbajev de verkiezingen zal winnen. De afgelopen jaren haalde Nazarbajev steevast meer dan 90 procent van de stemmen bij verkiezingen, die volgens waarnemers nooit democratisch verliepen. In de exitpolls staat Tokajev op ruim 70 procent.

Hoewel Nazarbajev is afgetreden, houdt hij een stevige greep op het landsbestuur als Tokajev inderdaad de verkiezingen wint. Nazarbajev leidt nog altijd de Nur Otan-partij van Tokajev en volgens ingewijden delen de twee mannen praktisch het presidentiële paleis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl