Gestolen haan op Schier hangt op 18 meter hoogte, ondanks protest
Een aantal dierenrechtenorganisaties, waaronder Dierennoodhulp en Animal Rights, heeft aangifte gedaan tegen burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog. Zij wordt beschuldigd van dierenmishandeling omdat ze een vergunning heeft verleend voor het zogenoemde Kallemooifeest. Daarbij is gisternacht een haan in een mand naar 18 meter hoogte gehesen.
"De burgemeester heeft de evenementenvergunning verleend terwijl zij er van op de hoogte was dat door dit evenement de Wet dieren wordt overtreden", aldus Sandra van der Werd van het comité Dierennoodhulp bij RTV Noord.
Ondanks luidruchtig protest van dierenrechtenactivisten werd gisternacht op Schiermonnikoog een haan in een mandje tot een hoogte van 18 meter gehesen. Het dier blijft daar tot dinsdagavond hangen, wordt daarna naar beneden gehaald en teruggebracht naar zijn eigenaar.
Dit jaar was er veel verzet tegen de Kallemooi-traditie op het eiland. Het Comité Dierennoodhulp stapte naar de Raad van State en een groep kinderen uit heel Nederland diende een petitie met een 'gratieverzoek' voor de haan in bij koning Willem-Alexander. Desondanks ging het traditionele evenement door, ook omdat de haan eten en drinken mee krijgt.
Vannacht stonden zestien activisten te zingen en te schreeuwen in een speciaal protestvak dat burgemeester Van Gent voor ze had laten inrichten. Voor alle zekerheid waren tien extra politieagenten overgekomen naar het eiland.
De Middeleeuwen zijn voorbij
Om 23.30 uur werd de mand met daarin de bij een onbekende boer gestolen haan aan een paal bevestigd en omhoog gehesen. Honderden eilanders die naar het Kallemooi-terrein waren gekomen, zongen: "Dit pinksterfeest gaat nooit verloren. Knoop dat in je oren!" Ze overstemden het protest van de dierenactivisten die riepen: "De Middeleeuwen zijn voorbij, laat de haan vrij! There's no excuse for animal abuse."
"Ik vind dit heel jammer. We hebben gewoon een hele leuke traditie hier op het eiland. En er is nog nooit één haan dood uit de mand gekomen. Ik denk: waar bemoeien ze zich mee?", zegt eilander Garda Meerdink bij RTV Noord. Zij vindt dat de actievoerders zich moeten inzetten voor grotere zaken die spelen. "Zoals de plastic soep in de zee of bij een slachterij waar veel meer dierenleed plaatsvindt."
Alternatieve traditie
De demonstranten zijn van plan volgend jaar weer terug te komen. "Dit is echt niet meer van deze tijd. Dit gaat inderdaad maar om één haan, maar het is een symbool voor al het andere dierenleed dat er is. Ze moeten de haan vervangen voor iets anders. Laat bijvoorbeeld basisschoolkinderen een haan knutselen en stop de mooist gemaakte haan in de mand", aldus Jan ten Cate.
Dinsdag wordt de haan weer uit zijn mandje gehaald. Tot die tijd is er cameratoezicht en een dierenarts die het welzijn van de haan in de gaten houdt.