"Ik kwam, ik betastte, ik overwon!" Met die woorden vierde de Britse klimmer Jesse Dufton zijn beklimming van de beroemde Schotse klimrots Old Man of Hoy. Het was de eerste keer dat een blinde klimmer zijn eigen pad naar boven zocht. "Ik ben niet invalide, ik ben alleen blind."

Dufton had zeven uur nodig om de zandstenen pilaar te beklimmen, met 137 meter hoger dan de Utrechtse Domtoren. Hij is niet de eerste blinde die de klim waagt, maar wel de eerste die zelf voorop ging; eerdere klimmers volgden een ziende partner die een route uitzette.

"Dit was de meest avontuurlijke route die ik ooit gedaan heb. Het was echt episch", omschreef Dufton de klim. De bergsporter werd geboren met slechts 20 procent zicht en blinde vlekken, daarna is zijn zicht verder verslechterd.

Bij zijn beklimming werd Dufton geholpen door zijn ziende klimpartner Molly Thompson, die via de radio tips kon doorgeven. Omdat zij achterop kwam, was die hulp echter beperkt: als Dufton over een richel verdween, was hij op zichzelf aangewezen.

"We waren goed voorbereid omdat we al jaren samen klimmen", liet Dufton weten aan een klimwebsite. "Molly heeft veel ervaring en doet het perfect. Aan de toon van haar stem kan ik horen wanneer ik moet opletten."

Ik heb zoveel geklommen dat ik een soort zesde zintuig heb.

Jesse Dufton

De klim werd gefilmd voor een documentaire die later dit jaar uitkomt. Regisseur Alastair Lee volgde met meerdere camera's en een drone de klim van Dufton en Thompson. Hij zag hoe moeilijk een blinde klim is.

"Ik heb hem nog nooit zo zien worstelen om grip te krijgen. Soms moest hij moeilijke posities vasthouden terwijl hij vlakbij overduidelijk vaste voet had kunnen krijgen. Hij moet zich onzeker gevoeld hebben - maar hij zette door. Het was een prachtklim."

Dufton erkent dat hij als blinde klimmer soms een makkelijk parcours mist. "Maar ik heb zoveel geklommen dat ik een soort zesde zintuig heb: ik weet waar ik mijn uitrusting moet plaatsen. Dat zijn misschien niet de meest voor de hand liggende plekken, maar ze zijn allemaal stabiel."

STER reclame