ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw grafiet vrijgekomen bij Tata Steel in Wijk aan Zee

Bij Tata Steel is vanmorgen grafiet vrijgekomen. Het bedrijf stuurde een waarschuwingsbericht aan omwonenden via sms en Whatsapp. Mensen in Wijk aan Zee "ondervinden er mogelijk hinder van", staat volgens NH Nieuws in dat bericht.

De nieuwe uitstoot komt op een opmerkelijk moment. Dinsdag werd bekend dat in de grafietregens veel metalen zitten die ongezond zijn voor kinderen, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het onderzoeksinstituut zegt dat de geschatte blootstelling aan lood, mangaan en vanadium "ongewenst" is.

Neurologische stoornissen

De grafietregens zijn stofwolken die in de lucht terechtkomen als een restproduct van de staalproductie, slak, uit ketels wordt gegoten. Als kinderen lang aan lood worden blootgesteld, kunnen ze neurologische ontwikkelingsstoornissen oplopen. Het RIVM zegt dat ook een lage blootstelling schadelijk kan zijn, omdat mensen sowieso al lood binnenkrijgen via de voeding. Het lood via de grafietregen komt er dan nog eens bij.

Tata zegt de afgelopen maanden maatregelen te hebben genomen om de uitstoot te verminderen. Zo wordt gebouwd aan een grote overkapping waaronder het overgieten van slak vanaf volgend jaar moet gebeuren.

Harde wind

Tata Steel stelt in een nieuwe verklaring dat er weliswaar grafiet is vrijgekomen, maar dat de stof zich door de windrichting alleen over het terrein van de staalgigant heeft verspreid. Er zou dus geen sprake zijn geweest van een nieuwe grafietregen. Een medewerker van het bedrijf die zelf onderzoek deed in Wijk aan Zee zou niets van de stof hebben gevonden, meldt NH Nieuws.

Advertentie via Ster.nl