Cristiano Ronaldo in het duel met Zwitserland
NOS Voetbal

'Jezus' en 'koning' Ronaldo is de kers én de slagroom op de taart

Op welke Portugees moeten we letten morgenavond? Op Bernardo Silva wellicht, de offensieve middenvelder die afgelopen seizoen furore maakte bij Manchester City? Of Gonçalo Guedes, de vleugelspeler van Valencia? Keeper Rui Patrício, die al negen jaar onder de lat staat bij Portugal, is ook interessant.

En wat is het verhaal achter Fernando Santos, al vijf jaar de bondscoach? Of wat denken we van João Félix, het supertalent dat het weleens helemaal zou kunnen gaan maken? We schreven woensdag al een verhaal over het 19-jarige wonderkind.

Laten we elkaar niet voor de gek houden. Bij de finale van de Nations League tussen het Nederlands elftal en de Europees kampioen van 2016, zondag om 20.45 uur in Porto, is er natuurlijk maar één Portugees om wie het draait: Cristiano Ronaldo.

In de halve finale tegen Zwitserland waren alle ogen aanvankelijk gericht op João Félix, maar die raakte geen bal en had alleen maar oog voor zijn grote idool. Achteraf niet zonder reden.

Bondscoach Ronald Koeman gaf het na het duel met Engeland ook al toe, als antwoord op de vraag of Nederland in de finale Portugal of Ronaldo als tegenstander treft: "Nou ja, ik zou bijna zeggen Ronaldo. Want Zwitserland was tegen Portugal de betere ploeg."

Samenvatting Portugal-Zwitserland: Ronaldo grote man met drie goals

De 34-jarige virtuoos schoot zijn land hoogstpersoonlijk naar de finale van de Nations League met zijn zevende hattrick in het shirt van Portugal. Voor de 53ste keer in zijn carrière mocht Ronaldo na een hattrick de wedstrijdbal mee naar huis nemen. Waar zou hij al die ballen laten?

Zo verdwaasd als Ronaldo zijn tegenstanders achterlaat na weer een doelpunt, zo duizelingwekkend zijn de statistieken en records die de Portugees iedere keer weer scherper weet te stellen. Gaat het nu weer over de statistieken van Ronaldo? Ja, maar het kan ook niet anders.

De topscorer aller tijden van Portugal, Real Madrid en de Champions League is door zijn hattrick van woensdag ook in de kersverse Nations League de topscorer aller tijden. De Nations League is het tiende (!) internationale toernooi waarop Ronaldo heeft gescoord, na vier WK's, vier EK's en één Confederations Cup.

Op het EK van 2004 - João Félix was pas drie jaar - maakte Ronaldo zijn eerste goals op een groot toernooi. De destijds 19-jarige ster scoorde in de openingswedstrijd tegen de uiteindelijke Europees kampioen Griekenland en in de halve finale tegen Nederland.

Cristiano Ronaldo kopt op het EK in 2004 raak tegen Nederland; Giovanni van Bronckhorst en Michael Reiziger kunnen daar niets aan doen

In totaal heeft Ronaldo nu 88 doelpunten gemaakt in 157 interlands voor Portugal. En er is - ondanks zijn 34 jaar - nog geen enkele aanleiding om te denken dat zijn laatste goal in Portugese dienst aanstaande is.

Op de ranglijst van spelers met Europese interlanddoelpunten gaat Ronaldo fier aan kop. De enige andere ook nog actieve voetballer in de top-10 is Robert Lewandowski, met 56 doelpunten in 104 wedstrijden voor Polen.

Robin van Persie is de Nederlandse topscorer, met 50 goals in 102 interlands.

Spelers met de meeste interlanddoelpunten in Europa

Goals Interlands
1 Cristiano Ronaldo Portugal 88 157
2 Ferenc Puskas Hongarije 84 89
3 Sandor Kocsis Hongarije 75 68
4 Miroslav Klose Duitsland 71 137
5 Gerd Müller Duitsland 68 62

Op wereldschaal staat Ronaldo in dit klassement overigens niet op de eerste plaats. De Iraanse spits Ali Daei, tussen 1993 en 2006 actief voor zijn nationale team, kwam in 149 interlands tot 109 doelpunten.

Om dat opzienbarende aantal te halen, heeft Ronaldo dus nog minstens zeven hattricks nodig. Of 21 'gewone' doelpunten, natuurlijk. Niets is onmogelijk, zeker bij Ronaldo.

Ali Daei gaat op de schouders nadat Iran zich na een zege op Bahrein heeft gekwalificeerd voor het WK van 2006 in Duitsland

Na de Ronaldo-show tegen Zwitserland werd de vijfvoudig Gouden Bal-winnaar bedolven onder lof. "Hier bestaan geen bijvoeglijke naamwoorden voor. Ronaldo is een genie", sprak de Portugese bondscoach Santos.

"Je kunt een genie zijn in de beeldhouw- of schilderkunst en hij is een genie in het voetbal."

Santos' Zwitserse collega Vladimir Petkovic omschreef Ronaldo als de kers én de slagroom op de taart. En in de Portugese kranten werd Ronaldo - niet voor het eerst - uitgeroepen tot Jezus en koning tegelijk.

Middenvelder Bernardo Silva reageerde daarentegen enigszins blasé op het nieuwe kunststukje van zijn ploeggenoot.

"Ach, we zijn er inmiddels wel aan gewend. Hij doet het al jaren en het kan voor niemand een verrassing zijn. Hij maakt drie doelpunten, dat is niets nieuws voor hem. Hij maakt vaak het verschil."

Om er nog maar een laatste statistiek in te gooien: Ronaldo was afmaker (vier keer) of aangever (één keer) bij vijf van de laatste zes doelpunten van Portugal tegen het Nederlands elftal.

Je verwacht het niet: Oranje is gewaarschuwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl