NOS NieuwsAangepast

Tornado Rheden laat spoor van vernieling achter, vannacht weer onweer

De windhoos vannacht in Rheden in Gelderland heeft een schadespoor van zo'n vier à vijf kilometer achtergelaten. "Binnen dat spoor is de schade echt enorm", zegt weerman Reinout van den Born van MeteoGroup. Ook op andere plaatsen in het land heeft het noodweer tot problemen geleid. Er vielen veel bomen om en huizen en auto's raakten beschadigd.

Het spoor van de windhoos is duidelijk te zien. Het loopt van de provinciale weg in Rheden richting Velp, door de weilanden, richting de Posbank.

Schrik

Inwoners van Rheden zijn nog niet van de schrik bekomen. Pas bij daglicht zagen de meeste mensen wat er is gebeurd. Onder meer in de straat De Del is de schade goed te zien. Bomen zijn op huizen gevallen en meerdere auto's zijn bedolven onder de takken. Ook een deel van het dak van de kantine in een sporthal is eraf. De precieze omvang van de schade is nog niet bekend.

Schade in Nijmegen en Rheden

Burgemeester Carol van Eert is geschrokken, zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Rheden is onherkenbaar geworden. We zijn met man en macht bezig om de schade te herstellen en Rheden weer veilig te maken. De veiligheid is nu namelijk het belangrijkste."

Ook Roden in Drenthe is zwaar getroffen door de storm. In verband met gaslekkages en andere onveilige situaties zijn nog steeds een paar wegen afgesloten, meldt RTV Drenthe.

'We hebben geluk gehad dat de machinist de boom op tijd zag'

Ook op veel andere plekken zijn bomen omgevallen en huizen beschadigd. Er zijn nog altijd problemen op het spoor.

Er reden vanmorgen op meerdere trajecten geen treinen. De komende uren rijdt er tussen Apeldoorn en Deventer ook nog niks. De bovenleiding is kapot. Volgens de NS duren de problemen tot zeker 16.30 uur.

Omvang schade onduidelijk

Verzekeraars hebben nog geen goed beeld van de schade door het noodweer. Het Verbond van Verzekeraars spreekt van "veel schade", maar een bedrag kan de organisatie niet noemen.

Vanavond wordt er opnieuw onweer en veel wind en regen verwacht. Voor de zuidelijke provincies heeft het KNMI code geel afgegeven vanaf 23.00 uur. In de rest van het land gaat de waarschuwing na middernacht in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl