"Het nieuws van 3 juni 1944, dag 1485 van de bezetting", zo begon Herman van der Zandt deze week de eerste aflevering van de reeks Bevrijdingsjournaals die de NOS tot en met vandaag uitzond rond het Achtuurjournaal. Het nieuws van toen met de technieken van nu - alsof het vandaag gebeurd is. Bekijk hier alle afleveringen.

Dag 6:

De opmars gaat minder snel dan verwacht. Er moeten nog honderdduizenden troepen aan land gezet worden en de tegenstand van de Duitsers is groot. Toch bereidt de Nederlandse regering in ballingschap zich voorzichtig voor op een bevrijd Nederland, meldt Kysia Hekster vanuit Londen.

Bekijk hier de zesde aflevering:

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: lukt het de geallieerden door te stoten?

Dag 5:

Het Journaal van 7 juni 1944, alsof het vandaag is gebeurd. Er wordt steeds meer bekend over wat er tijdens D-day op de stranden is gebeurd en hoeveel soldaten er zijn omgekomen. En wat blijkt: de Britten hebben een nepleger.

Bekijk hier de vijfde aflevering:

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: de doden op de stranden krijgen een naam

Dag 4:

Op vijf stranden in Normandië zijn de geallieerden begonnen met de grootste amfibische landing aller tijden. Hitler denkt dat de echte invasie nog moet komen en bij Calais zal plaatsvinden.

Bekijk hier de vierde aflevering:

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: langverwachte invasie van start in Normandië

Dag 3:

In de derde aflevering vertelde Tim de Wit over de afgeblazen invasie vanuit Engeland naar Normandië. Die kon niet doorgaan vanwege het slechte weer. Verslaggever Martijn Bink merkt in Caen, vlak bij de Normandische kust, nog weinig van het dreigende oorlogsgeweld. En correspondent Wouter Zwart in Berlijn legt uit dat Hitler volop vertrouwen heeft in zijn verdedigingslinie langs de kust, de Atlantikwall.

Bekijk hier de derde aflevering:

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: 'Hitler vertrouwt op zijn Atlantikwall'

Dag 2:

In aflevering 2 deed Martijn Bink verslag vanuit de Normandische stad Rouen, dat al dagen door de geallieerden wordt gebombardeerd. "De stad is al eerder gebombardeerd, maar deze week is echt goed raak. La semaine rouge, de rode week." Weervrouw Willemijn Hoebert vertelt dat de weersverwachting voor een invasie vooralsnog "niet goed" is.

Bekijk hier de tweede aflevering:

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: 'Onstuimig weer in Frankrijk op komst'

Dag 1:

In de eerste aflevering vertelde Tim de Wit vanuit Engeland over de troepenopbouw, Martijn Bink stond in Calais om over de Duitse afweer te vertellen en in de studio was militair historicus Christ Klep.

Bekijk hier de eerste aflevering:

Bevrijdingsjournaal D-day 1944: troepenmacht in Engeland klaar voor invasie

STER reclame