Duiken tussen de tanks en wrakken van D-day, 'zó indrukwekkend'
Op de Normandische stranden herinneren de nazi-bunkers nog aan de grote slag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook onder water zijn de ruïnes van D-day zichtbaar. De wrakken van het oorlogstuig op de zeebodem zijn nu voor het eerst in kaart gebracht.
Een team van Franse wetenschappers vond ruim 150 tanks, gezonken oorlogsschepen en landingsvaartuigen. "Het was zó indrukwekkend", zegt teamleider Cécile Sauvage. "Je duikt tussen scheepswrakken die soms wel 200 meter lang zijn."
In de video vertelt ze hoe het is om daar te duiken en zie je beelden van de wrakken:
Donderdag is D-day precies 75 jaar geleden. Meer dan 100.000 geallieerde militairen aan boord van ruim 7000 schepen bestormden toen de Franse kust. Die was opgedeeld in vijf landingszones: Sword Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Gold Beach en Utah Beach. Op die vijf locaties hebben de onderzoekers nu de zeebodem onderzocht.
Het team analyseerde de wrakken en maakte een zeekaart van het gebied. Het doel van het project is dit "onderwatermuseum" als werelderfgoed op te laten nemen bij Unesco. "Geen enkele andere historische gebeurtenis is zo goed te zien onder water", zegt Sauvage.
Al duikende raakte de Franse onderzoeker gefascineerd door het arsenaal aan vaartuigen dat de geallieerden gebruikten. "Je ziet oude boten die getransformeerd waren tot landingsvoertuig. En het is bizar om voor te stellen dat ze die tanks lieten drijven."
Op de bodem liggen tientallen Sherman Duplex Drive tanks. Het amfibische voertuig had een drijfvlak en twee propellers. Maar de zee was op 6 juni te wild voor sommige Shermans. Nu zijn de wrakken van deze tanks en landingsschepen een thuis voor de vissen.
Veeg of klik voor de volgende foto:
Lichamen van verdronken militairen heeft Sauvage, gelukkig, niet gezien. De onderzoekers hadden van lokale duikers al gehoord dat er geen stoffelijke resten waren in de wrakken. Dat was volgens Sauvage sowieso al onwaarschijnlijk geweest. "Het is al 75 jaar geleden en er staat een heel sterke stroming."
Behalve munitie vonden de duikers geen teken van leven. "Geen helmen of persoonlijke bezittingen, die spullen zijn in het verleden al opgedoken." Als ze niet waren weggespoeld, dan zijn dit soort voorwerpen volgens haar vaak in privécollecties van bergers beland.
Verkocht als oud ijzer
In de jaren 60 hebben talloze bergingsbedrijven de scheepswrakken voor de Normandische kust weggehaald. Op verzoek van de Franse overheid, om ervoor te zorgen dat handelsschepen niet vastliepen op het gezonken oorlogsmaterieel. "Toen waren die schepen nog geen erfgoed, dat kwam pas later."
De brokstukken werden aan land omgesmolten en verkocht als oud ijzer. Volgens de projectleider waren er ook Nederlandse bergingsbedrijven actief in het gebied. Evenals Italiaanse en natuurlijk Franse bedrijven.
Er lagen vroeger dus veel meer oorlogsrestanten voor de kust van Normandië. Maar wat er nog van over is, is nu in ieder geval vastgelegd voor de toekomstige generaties.