Tegendemonstranten tijdens de demonstratie van Pegida in Eindhoven op 26 mei

Burgemeester Eindhoven verbiedt demonstratie Pegida

De burgemeester van Eindhoven heeft een demonstratie van Pegida in zijn gemeente verboden. De anti-islambeweging was van plan donderdag met vlaggen en Mohammed-cartoons te betogen, maar burgemeester Jorritsma staat dat niet toe. Hij vreest dat er ernstige ongeregeldheden zullen plaatsvinden.

"Ook het feit dat Pegida de demonstratie laat plaatsvinden gedurende het Suikerfeest, leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de moslim-geloofsgemeenschap", schrijft Jorritsma in een brief aan Pegida. "De politie heeft sterke aanwijzingen dat naast de tegendemonstraties een tegenbeweging op gang wordt gebracht waarbij geweld en agressie niet worden geschuwd."

Confrontatie

Pegida wilde eigenlijk eergisteren demonstreren, maar kreeg daar geen toestemming voor. Volgens de burgemeester van Eindhoven kwam de aanvraag te laat binnen. De zondag daarvoor kwam het bij de Al-Fourqaan moskee tot een confrontatie tussen zo'n twintig Pegida-leden en honderden buurtbewoners.

De bewoners gooiden met stenen en andere voorwerpen. De politie kon de veiligheid van de demonstranten en omwonenden niet langer garanderen en brak de betoging af. Twaalf mensen werden toen opgepakt.

Pegida zegt nu voor komende zaterdag een aanvraag te hebben ingediend bij de burgemeester voor een nieuwe demonstratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl