In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie tegen Pegida in Eindhoven, beweging wil zelf donderdag terugkomen

In Eindhoven is vanmiddag gedemonstreerd tegen anti-islambeweging Pegida. Volgens Omroep Brabant hadden zo'n honderd mensen zich op het Stadhuisplein verzameld. De bijeenkomst is georganiseerd door de beweging WEARE1.

Eerder vandaag verbood de gemeente Eindhoven Pegida om zondag te demonstreren bij de Al-Fourqaanmoskee. Burgemeester John Jorritsma "respecteert het recht op demonstratie en vrijheid van meningsuiting", maar kan momenteel de veiligheid bij een demonstratie van Pegida niet garanderen.

Daarnaast werd de aanvraag voor de demonstratie te laat gedaan. Het plan van Pegida is daarom nu gewijzigd en er staat voor aankomende donderdag een demonstratie gepland.

De mensen die zich vandaag op het plein hebben verzameld schrikken van het plan om een steniging na te spelen. "Des te belangrijker is het om het tegengeluid van 'wij zijn samen Eindhoven' te laten horen", zegt een van hen. "Pegida heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken: Dit is treiteren", zegt een ander.

Uit de hand

Afgelopen weekend liep een demonstratie bij de moskee uit de hand. Honderden buurtbewoners gingen de straat op toen Pegida met varkensvlees bij de moskee wilde barbecueën. Daarop werd het protest afgeblazen omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Volgens de gemeente waren er 300 agenten bij.

De moskee wil niet reageren op het aangekondigde protest. Een aantal bezoekers zegt tegen een verslaggever van Omroep Brabant dat ze hopen dat het niet opnieuw misgaat.

Advertentie via Ster.nl