Zonaanbidders genieten van een zomers weekeinde op het Malievel
NOS Nieuws

Eerste officiële zomerse dag, van 'heerlijk weertje' tot 'weer verbrand'

De eerste zomerse dag van het jaar is een feit. Zaterdag werd even voor 16.30 uur in De Bilt 25 graden gemeten. Die temperatuur moet in De Bilt worden bereikt om te mogen spreken van een officiële zomerse dag.

De zomerse temperaturen lijken laat dit jaar. In de afgelopen dertig jaar werd de 25 graden meestal begin mei al aangetikt. Overigens was het dit jaar op 24 april al een keer 24,9 graden in De Bilt, strikt genomen geen zomers weer. "Maar statistieken zeggen niet alles", aldus Weerplaza.

Temperaturen liepen vandaag uiteen van 19 graden aan de kust en het noorden van Nederland tot tegen de 28 graden in het zuidoosten.

En daar genoten we allemaal massaal van:

Al was niet iedereen blij met de felle zon.

Morgen tropisch

Zondag wordt het nóg warmer, mogelijk zelfs 30 graden of meer. In dat geval wordt gesproken van een tropische temperatuur. Mocht het in De Bilt warmer worden van 29,5 graden, dan is dat de warmste 2 juni ooit gemeten.

Verschillende instanties waarschuwen mensen goed rekening te houden met de warmte en veel te drinken. Een aantal hardloopwedstrijden is morgen afgelast. De zonkracht is ook hoog, dus verbranding ligt op de loer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl