Hakim Ziyech kan het niet geloven dat Tottenham in de laatste minuut scoort
NOS Voetbal

De zestig tellen die Ajax uit de Champions League-finale hielden

Luttele seconden scheelde het. Een paar tellen en dan had niet Tottenham Hotspur, maar Ajax vanavond aan de aftrap gestaan van de Champions League-finale in Madrid.

Opeens dook daar een kleine Braziliaan op in het zestienmetergebied om de 3-2 voor Tottenham binnen te schieten. Lucas Moura zorgde voor drama en tranen in Amsterdam, en misschien ook wel in de rest van Europa, waar veel voetbalfans genoten van de Europese campagne van Ajax. De fatale treffer viel net op het moment dat de vijf minuten extra tijd er goed en wel opzaten.

Lucas Moura is vol ongeloof

Een terugblik op die laatste, desastreuze minuut in de Johan Cruijff Arena op 8 mei, aan de hand van het radiocommentaar van Jeroen Elshoff en Frank Wielaard. Te beginnen op het moment dat de klok op 94 minuten staat.

94.00: "Oh mijn God wat is dit spannend, maar het lijkt te gaan lukken voor Ajax"

Nog maar één corner hoeft Ajax te overleven. Eén minuut is Ajax verwijderd van de eerste Champions League-finale in 23 jaar. Met doelman Hugo Lloris mee naar voren geeft Christian Eriksen de bal nog maar een keer voor. Over. Doeltrap Ajax.

De Johan Cruijff Arena zingt, danst en kolkt. André Onana gooit zijn handen in de lucht. Dit kan toch niet meer fout gaan? De Ajax-doelman neemt, zoals gebruikelijk, zijn tijd.

94.10: "En nu krijgt Onana geel en vraagt nog maar eens een nieuwe bal van de ballenjongen"

Na meermaals waarschuwen is de Duitse arbiter Felix Brych er klaar mee. Hij geeft Onana een gele kaart voor tijdrekken. De doelman doet nog maar eens of zijn neus bloedt en probeert zijn gelijk te halen bij de arbiter. De bal is niet goed, is op te maken uit de gebarentaal van Onana. Alles doet hij om maar extra seconden mee te pakken.

Ajax-doelman Andre Onana maant zijn ploeggenoten tot rust

Op zijn dooie gemak haalt Onana een nieuwe bal bij de ballenjongen. Om nog één keer de bal goed en ver te trappen.

Een halve minuut heeft de doelman weten te winnen.

94.45: "Ajax is heel dichtbij en moet het allerlaatste moment van deze wedstrijd gaan overleven"

Met een lange, verre trap schiet Onana de bal zo ver mogelijk van zijn doel. Ajax probeert de bal te veroveren, maar Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Dusan Tadic kunnen niet voorkomen dat Son Heung-min 'm in zijn voeten krijgt.

Met een klein tikje terug speelt de Zuid-Koreaan Moussa Sissoko aan. De Fransman, voor de gelegenheid laatste man, krijgt de kans de bal nog een laatste keer naar voren te pompen.

94.55: "Dit duel winnen, dit duel overleven"

Bijna blind trapt Sissoko de bal richting het strafschopgebied van de Amsterdammers. Vijf Londenaren fungeren inmiddels als spits. Ajax rent achteruit. Hulp is nodig want alleen Matthijs de Ligt, Joël Veltman en Lisandro Magallán staan achterin. Daley Blind en Frenkie de Jong komen aangesprint. Net als Ziyech, Mazraoui en Daley Sinkgraven.

Fernando Llorente van de Spurs in duel met Ajacied Frenkie de Jong

De bal gaat richting Fernando Llorente. De Ligt ziet het aankomen en doet er alles aan om de Spanjaard niet aan de bal te laten komen.

Met al het mogelijke kunst- en vliegwerk, en met De Ligt in zijn nek, weet Llorente de bal toch aan te raken met zijn linkervoet. De bal valt in een stukje niemandsland.

Dele Alli reageert snel en is er als eerste bij, mede omdat Magallán uitglijdt. De Argentijn staat weer op en snelt naar Alli. Net als Blind is Magallán echter een fractie te laat want met een simpele voetbeweging heeft de Engelsman de bal al vooruit gespeeld naar de aanstormende Moura.

95.00: "En hij gaat erin, hij zit erin. De Spurs scoren. Nee, nee, nee. Het is gebeurd"

Zonder echt weg te lopen bij Nico Tagliafico kan Moura vanaf de rechterkant het zestienmetergebied van Ajax inlopen. Het balletje van Alli blijkt perfect. De Ligt is een fractie te laat om de pass te onderscheppen en Ajax te bevrijden.

Lucas Moura schreeuwt het uit na zijn winnende doelpunt

Moura twijfelt geen moment. Zonder te kijken haalt hij met links uit. Tagliafico komt net te laat. Met een schuiver, net buiten bereik van de duikende Onana, bezorgt Moura zichzelf een heldenstatus.

95.10: "In de allerlaatste seconde storten alle Ajacieden ter aarde. Het is een absolute nachtmerrie"

De kolkende Arena is in één klap doodstil. Alleen de paar duizend meegereisde Tottenham-supporters gaan uit hun dak.

Moura sprint naar de cornervlag richting het uitvak. Met een sprong van bijna twee meter hoog valt de aanvaller vol ongeloof op zijn knieën, om vervolgens bedolven te worden onder zijn teamgenoten.

Ajax is uitgeschakeld

De Ajax-spelers vallen verslagen op de grond. Uitgeteld en languit liggend op de grond zien ze hun droom in duigen vallen.

Trainer Erik ten Hag staat ontgoocheld langs de zijlijn. Hij is zojuist getuige geweest van een van de meest dramatische en onvoorstelbare nederlagen uit het Nederlandse clubvoetbal.

95.30: "Het is verdriet alom. Oh oh oh, wat is dit erg"

De doodse stilte in de Arena maakt al gauw plaats voor een daverend applaus. Het lijkt de Ajacieden nog even weinig te doen. De teleurstelling is zó groot en het verdriet zó vers.

Terwijl de teleurgestelde Ajacieden niet veel later onder nog altijd groot applaus de kleedkamer opzoeken, staat aanvoerder De Ligt al voor de camera de verslaggevers te woord. Ondanks zijn teleurstelling is hij trots en weet hij ook al vooruit te kijken. "Het was een geweldige campagne. Ik krijg er kippenvel van. En we moeten ervoor zorgen dat we er zondag weer staan."

Die zondag zou Ajax officieus kampioen worden. Een bekroning op een memorabel seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl