Aanvalsdrang Blind en De Ligt tegen Tottenham bezorgt ook Ten Hag schuldgevoel

Erik ten Hag voelt zich verantwoordelijk voor de risico's die Daley Blind en Matthijs de Ligt namen tegen Tottenham Hotspur. De trainer van Ajax zag de wedstrijd na dat cruciale moment kantelen. Dat vertelt Ten Hag aan de NOS in een terugblik op het afgelopen seizoen.

Na een 1-0 uitzege en een 2-0 voorsprong bij rust in eigen huis leek niets een finaleplaats in de Champions League meer in de weg te staan voor Ajax, maar Tottenham begon aan een even onverwachte als succesvolle comeback.

Risico

Blind en De Ligt namen veel risico door mee naar voren te gaan bij een vrije trap, waarna de tegenstander dankbaar profiteerde van de opengevallen ruimtes achterin en er plots weer in geloofde.

"De coach moet zorgen dat ze dat niet hadden gedaan", steekt Ten Hag de hand in eigen boezem. "Maar om dat nog aan te sturen op dat moment, is bijna onmogelijk."

Erik ten Hag geeft aanwijzingen aan Matthijs de Ligt en Daley Blind ProShots

De uitschakeling in de halve finale van de Champions League is een van de weinige smetjes op het seizoen, waarin zowel de kampioensrace als de beker door de Amsterdammers werd gewonnen.

"Het gaat erom dat de belangrijkste keuzes goed zijn", zegt een zelfkritische Ten Hag, die in zijn terugblik op het seizoen ook aangeeft dat hij het succesvolle team waar mogelijk bij elkaar wil houden.

"We zullen vechten voor iedere speler. Ik begrijp het ook als spelers stappen willen maken."

Moeizaam begin

Na een hattrick van Lucas Moura speelt niet Ajax, maar Tottenham over twee weken de finale van de Champions League tegen Liverpool. Na een moeizaam begin in Amsterdam oogst de coach achteraf toch veel lof voor wat hij heeft neergezet.

Ajax viert de vernedering van Real Madrid (1-4) op 5 maart 2019; de Amsterdammers tellen Europees weer écht mee ProShots

De prestaties van Ten Hag zijn niet onopgemerkt gebleven. Wat nu als een club als Bayern München plotseling belt? "Een fantastisch mooie club. Maar ik zit al bij een mooie club."

Zonder het echt uit te spreken, lijkt Ten Hag van plan om bij Ajax te blijven. Hij beseft maar al te goed dat zijn werk iets moois heeft opgeleverd. In het begin van het seizoen kostte het enige moeite om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Gevecht

"Dat klopt. Ik denk dat dat altijd een gevecht is. Ieder seizoen weer. Maar hier bij Ajax, en dat is ook de uitdaging, is dat een stuk moeilijker."

"Je legt een bepaalde eis neer als staf, maar de spelers moeten ook die eis hebben. Als ze daar niet aan voldoen, moet je elkaar aanspreken. Langs de kant van het veld heb je daar geen invloed op. Dat klimaat moet je scheppen, daar moet je aan werken."

STER reclame