Mensen op weg naar werk bij het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam Hollandse Hoogte

Energieprijzen gaan vanaf 1 juli voor sommige klanten weer naar beneden, na een flinke stijging begin januari. Bij Eneco daalt de gasprijs behoorlijk, meldt het bedrijf. Dat heeft te maken met de zachte winter in Europa en Azië.

Een klant met een contract met variabele prijzen en een gemiddeld verbruik gaat 133 euro minder betalen op jaarbasis. Bij concurrent Essent blijven de prijzen gelijk, zegt een woordvoerder. "Van de drie grootste energieleveranciers hadden wij in januari de scherpste tarieven."

Vattenfall, voorheen Nuon, zegt dat het variabele tarief per 1 juli daalt en het vaste tarief stijgt. Het bedrijf maakt pas later de aanpassingen van de tarieven bekend.

Op dit moment is Eneco, met ruim twee miljoen klanten, van de drie grootste energieleveranciers gemiddeld nog de duurste wat betreft contracten met variabele prijzen, aldus Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.

Eerder nog omhoog

Begin dit jaar becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek nog dat een gemiddeld huishouden 334 euro meer kwijt zou zijn aan energie dan in 2018, bij hetzelfde verbruik. Dat kwam door een flinke verhoging van de energiebelasting, hogere netwerkkosten en hogere tarieven voor gas en elektriciteit.

Die laatste hogere tarieven kunnen nu door een gunstige markt flink naar beneden, laat Eneco weten. Omdat het zowel in Azië, de VS als Europa een zachte winter was, bleven de gasvoorraden relatief goed gevuld. Ondertussen werd er vanuit Azië en de VS veel gas in Europa op de markt aangeboden. Door dat hogere aanbod ging de prijs voor gas omlaag, waardoor ook elektriciteit goedkoper werd om in te kopen.

Verschil vast en flexibel

Van de eerdere kostenstijging begin dit jaar blijft bij Eneco daardoor vrijwel alleen de hogere energiebelasting van gemiddeld zo'n 130 euro over. De aanbieder verlaagt de tarieven dus vanaf 1 juli, met 1 januari het enige moment in het jaar dat leveranciers hun tarieven voor variabele contracten kunnen wijzigen.

De gasprijs gaat bij Eneco met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, het tarief voor elektriciteit met iets meer dan 2 cent per kilowattuur. Het vastrecht voor zowel gas als stroom stijgt wel, met 2 euro per maand.

Overigens blijven contracten met een variabele prijs gemiddeld duurder dan contracten waarmee klanten de prijs voor een jaar vastleggen. Woldring: "De goedkoopste vaste prijs voor één jaar is op dit moment 387 euro lager dan de gemiddelde contracten met variabele tarieven bij de drie grote leveranciers." Dat verschil zal na de verlaging die vandaag is aangekondigd kleiner worden.

STER reclame