De schade aan een huis in Westerwijtwerd, na de aardbeving met een kracht van 3,4 in Groningen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Bijna 3000 schademeldingen, week na aardbeving in Groningen

Het aantal schademeldingen na de aardbeving van 3,4 vorige week bij Westerwijtwerd in de Groningse gemeente Loppersum is opgelopen naar 2875. Dat meldt RTV Noord. Een dag na de aardbeving waren dat er nog 912.

De meeste meldingen bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) komen uit de gemeente Groningen: 1323. Stadskanaal is de enige gemeente in de provincie zonder schademeldingen. Tientallen berichten zijn afkomstig uit de provincie Drenthe.

Er werden 82 meldingen gedaan van een acuut onveilige situatie (AOS). Daarvan zijn er 76 gecontroleerd. Een AOS is wanneer de situatie snel kan verergeren en bijvoorbeeld balken dreigen los te raken. AOS-meldingen moeten 48 uur na de melding worden geïnspecteerd. Het is niet duidelijk wanneer de meldingen precies zijn gedaan.

Emotioneler

Op veertien adressen in het bevingsgebied was de situatie zo onveilig dat er tijdelijke veiligheidsmaatregelen zijn genomen. "Het ging daarbij om appartementen waar geveldelen loszitten, een woning waarbij vloertegels aan het barsten zijn en tien huurwoningen waar plafonddelen loslaten", zei de TCMG.

"Het viel de adviseurs die de adressen bezochten op dat mensen na de beving bij Westerwijtwerd vaak emotioneler waren dan doorgaans bij meldingen van acuut onveilige situaties het geval is", meldt de TCMG.

Advertentie via Ster.nl