In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Acuut onveilige situaties in Groningen na aardbeving

Na de aardbeving gisteren bij Westerwijtwerd in Groningen blijken tien huurwoningen, een woonhuis en aantal appartementen in het bevingsgebied 'acuut onveilig'. Er zijn inmiddels tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen. De bewoners hoeven hun huis niet uit. Dat blijkt uit de inventarisatie van de meldingen die zijn binnengekomen bij de TCMG, de Tijdelijke Commissie Mijnbouw Schade Groningen

In totaal zijn er tot nu toe 912 schademeldingen binnengekomen bij het schadeloket van de TCMG, 40 daarvan zijn meldingen van een acuut onveilige situatie (AOS).

Bij 13 AOS-meldingen is het inspectieteam komen kijken. Bij drie adressen constateerden de inspecteurs dat er sprake was van een acuut onveilige situatie. "Het ging daarbij om appartementen waar geveldelen loszitten, een woning waarbij vloertegels aan het barsten zijn en tien huurwoningen waar plafonddelen loslaten", zegt de TCMG.

AOS-meldingen moeten 48 uur na de melding worden geïnspecteerd. "Bij een levensgevaarlijke situatie bel je 112. Is het minder erg, dan doe je bij ons een melding van een AOS", zegt een woordvoerder tegen RTV Noord.

Scheuren in huizen, schuren en garages

Vooralsnog hoeft niemand zijn huis uit, maar de TCMG sluit niet uit dat dit alsnog gebeurt. Vandaag zijn er de hele dag inspecties van AOS-meldingen. "De aantallen die wij nu zien, vertonen gelijke tred met de beving bij Zeerijp in 2018. Toen zijn er wel situaties aangetroffen van acute onveiligheid. We moeten er rekening mee houden dat dat nu ook gebeurt", zegt de woordvoerder.

Het grootste deel van de meldingen bestaat uit scheurvorming aan huizen, schuren en garages. De meeste meldingen komen uit de gemeente Groningen: 445. Ook uit Drenthe zijn twintig meldingen binnengekomen.

De aardbeving gisteren had een kracht van 3,4. De aardbeving in Zeerijp in januari vorig jaar had dezelfde kracht. Na die beving kwamen 3000 schademeldingen binnen.

Vanwege de drukte zitten er komende dagen extra mensen bij het schadeloket en zijn de telefoonlijnen ook zondag geopend.

Advertentie via Ster.nl