Annie Schreijer (CDA) behoudt haar zetel in het Europees Parlement
NOS NieuwsAangepast

Bijna helft van Nederlandse Europarlementariërs is vrouw

Van de 26 Nederlandse afgevaardigden in het nieuwe Europees Parlement zijn er 12 vrouw. Daarmee is bijna de helft van de Nederlandse Europarlementariërs vrouw, het hoogste percentage sinds 2009.

Drie vrouwelijke politici werden met voorkeurstemmen gekozen. Het gaat om Kim van Sparrentak (GroenLinks), Samira Rafaela (D66) en Liesje Schreinemacher (VVD).

Bij Rafaela en Schreinemacher ging dat ten koste van een hoger geplaatste mannelijke kandidaat, blijkt uit voorlopige uitslagen van kiesdistricten.

Vooral bij de gecombineerde lijst van ChristenUnie en SGP was het spannend. Anja Haga van de ChristenUnie kwam een paar stemmen tekort om de zetel van de mannelijke nummer twee van de SGP, Bert-Jan Ruissen, in te nemen.

Op Twitter zegt ze graag schaduwparlementariër in de nieuwe fractie te willen worden.

Ook twee vrouwen die op grond van de uitslag al zeker waren van hun plaats in het Europees Parlement kregen meer stemmen dan de hoger geplaatste mannen op de kieslijst. Bij het CDA veroverde Annie Schreijer op eigen kracht een zetel.

Verder heeft bij de PvdA de actie om Kati Piri in het parlement te krijgen gewerkt. Ze veroverde meer stemmen dan Paul Tang, die op plek drie stond.

De actiegroep Stem op een Vrouw is tevreden met het aantal vrouwen dat straks Nederland vertegenwoordigt in Europa. "Dit is een duidelijk signaal naar politieke partijen dat kiezers een goede genderbalans op de kieslijst belangrijk vinden", zegt bestuurslid Iris Bos.

De actiegroep voerde de afgelopen weken campagne met een zogenoemde stemhulp, waarbij kiezers konden zien welke vrouwen voorkeursstemmen nodig hadden om in het Europees Parlement te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl