Verslagenheid bij de lhbti-gemeenschap
NOS Nieuws

Handhaving anti-homowet klap in het gezicht van homogemeenschap Kenia

Seksuele relaties tussen mensen van het hetzelfde geslacht blijven in Kenia verboden. Drie Keniaanse homorechtenorganisaties hadden verzoeken ingediend om bepaalde artikelen van het strafrecht ongrondwettelijk te verklaren. Maar volgens het hooggerechtshof hebben de organisaties niet bewezen dat die bepalingen hun "waardigheid en privacy aantasten". Daarom zijn ze niet in strijd met de grondwet.

Daarnaast zou volgens het hooggerechtshof het toestaan van het samenleven van mensen van hetzelfde geslacht, waarbij ze homoseksuele geslachtsgemeenschap zouden kunnen hebben, de deur kunnen openen naar het homo-huwelijk. Dat zou volgens het hof indruisen tegen de traditionele, morele waarden in de Keniaanse grondwet.

In Kenia staat tussen de 5 en 14 jaar gevangenisstraf op het hebben van een homoseksuele relatie. De wet die dit bepaalt, stamt nog uit de koloniale tijd.

De Keniaanse Mama G. legt uit waarom hij ongestraft homoseksueel wil kunnen zijn:

Mama G wil ongestraft homo kunnen zijn in Kenia

Kenia is niet het enige land waar homoseksuele relaties strafbaar zijn. Wereldwijd is dat het geval in meer dan 70 landen en bijna de helft van die landen ligt in Afrika. De mate van strafbaarheid varieert van 1 jaar cel in Liberia tot levenslang in Kenia's buurlanden Oeganda en Tanzania. In islamitische landen als Sudan, Mauritanië en delen van Nigeria, staat er zelfs de doodstraf op.

In Kenia werden volgens de regering tussen 2013 en 2017 534 mensen gearresteerd vanwege hun seksuele geaardheid. Volgens de Keniaanse homorechtenorganisatie NGLHRC gebeurde dat veel vaker; ruim 1500 keer. Tot vervolging komt het bijna nooit en daarom is Kenia ook een toevluchtsoord geworden voor homoseksuelen uit Oeganda en Tanzania, waar de straffen strenger zijn.

Gezondheidszorg

Toch wil NGLHRC af van de wet die mensen uit de lhbti-gemeenschap discrimineert en ze daardoor blootstelt aan geweld, chantage, intimidatie en marteling. "Zeker de helft van de lhbti-gemeenschap is wel eens fysiek of verbaal aangevallen", zegt de organisatie. "Daar wordt bijna nooit aangifte van gedaan, omdat de politie ook niet te vertrouwen is."

Zo krijgen homoseksuelen volgens homo-activist Mama G. in Kenia moeilijk toegang tot onderwijs, is er veel werkloosheid onder homoseksuelen en wordt de homogemeenschap ook gediscrimineerd in de gezondheidszorg. "Je wordt niet geholpen als je kenbaar hebt gemaakt dat je homo bent. Dus er is veel stigmatisering en discriminatie onder de lhbti-gemeenschap in dit land."

Anaal onderzoek

De uitspraak van het hof is dan ook een klap in het gezicht van de homorechtenorganisatie, die vorig jaar nog een belangrijke overwinning boekte. Toen oordeelde de rechter dat Kenia mannen van wie wordt vermoed dat ze homo zijn niet langer mocht dwingen tot een anaal onderzoek. Ook werd vorig jaar een verbod op de film Rafiki tijdelijk opgeheven. Deze film over twee verliefde vrouwen speelt zich af in Nairobi en was verboden door de Keniaanse filmkeuring.

Het leek dus even alsof de tolerantie toenam en het verzoek van de homorechtenorganisaties om de wet aan te pakken een kans maakte, maar dat lukte dus uiteindelijk niet. Binnen de Keniaanse katholieke kerk is er bijvoorbeeld veel weerstand tegen. Zo verklaarde een Keniaanse bisschop dat homoseksuelen naar de kerk moeten komen en dan "genezen wij het en drijven we het uit".

De advocaat van NGLHRC heeft aangekondigd dat er beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl