NOS Nieuws Buitenland

Hof Kenia verbiedt omstreden homo-toets

EPA

Kenia mag mannen van wie wordt vermoed dat ze homo zijn niet langer dwingen tot een anaal onderzoek. Dat heeft een hof van beroep in Mombasa bepaald. Keniaanse homoactivisten spreken van een "historische overwinning".

De zaak was aangespannen door twee Keniaanse mannen die in 2015 werden gearresteerd op verdenking van homoseksualiteit. Net als in veel andere Afrikaanse landen is seks tussen mensen van hetzelfde geslacht in Kenia verboden. Er staat een celstraf van vijf tot veertien jaar op.

De politie dwong de mannen na hun arrestatie om een anaal onderzoek te ondergaan. Dat zou uitsluitsel moeten geven over hun seksuele activiteiten. Ook moesten ze een hiv-test ondergaan.

Vernederend

Volgens de Keniaanse homorechtenorganisatie NGLHRC staan de anale onderzoeken gelijk aan marteling. De belangengroep noemt het een schending van het recht op privacy en waardigheid. "De vernedering en pijn van deze zinloze onderzoeken dragen onze cliënten de rest van hun leven mee", zegt het hoofd van de organisatie, Njeri Gateru.

Hij reageert verheugd op het oordeel dat de onderzoeken onrechtmatig zijn. "Hiermee zeggen de rechters dat we het allemaal verdienen om met waardigheid te worden behandeld."

"Wij bedanken de rechters omdat ze gerechtigheid belangrijker vinden dan de homohaat, die Kenia heeft overgenomen uit het kolonialisme", zegt homorechtenadvocaat Edwin Sesange.

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch streed de afgelopen jaren tegen de anale onderzoeken. Onderzoeker Neela Ghoshal spreekt van een "historische uitspraak" van het hof.

STER reclame