Teleurstelling bij de spelers van NAC na de degradatie Pro Shots

Komend seizoen degradeert niet alleen de nummer 18 uit de eredivisie, maar ook de nummer 17, zo hebben de clubs na overleg met de KNVB besloten. Alleen de nummer 16 uit de eredivisie neemt deel aan de nacompetitie.

Het was de bedoeling dat deze regeling in zou gaan vanaf het seizoen 2020/2021, maar de veranderingen gaan dus al eerder in. Naast de kampioen promoveert ook de nummer 2 uit de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie.

En er zijn meer wijzigingen. Clubs die zich hebben geplaatst voor de groepsfase van een Europees toernooi mogen de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi overslaan, zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden op een Europees duel.

Er komt sowieso meer flexibiliteit in het vaststellen van speeldagen en aanvangstijden voor clubs die actief zijn in Europa. Dit seizoen was er nogal wat gedoe rondom duels van Ajax die gewijzigd werden.

Omdat de Amsterdammers de halve finales van de Champions League hadden bereikt, werden er zelfs complete speelrondes omgedraaid.

Zondagavond 20.00 uur

Er wordt ook gekeken naar een eventuele nieuwe aanvangstijd: zondagavond 20.00 uur. Zo zouden bijvoorbeeld clubs die op donderdagavond in de Europa League spelen meer rust krijgen. De komende weken komt daar duidelijkheid over.

Verder zullen de mediagelden evenwichtiger verdeeld worden. Na drie seizoenen worden de veranderingen geëvalueerd. Overigens moet de KNVB er nog mee akkoord gaan.

Veranderagenda

De zogenoemde 'veranderagenda' wordt nu al ingevoerd, omdat de voorgestelde wijzigingen volgens de clubs bijdragen aan de kwaliteit van de eredivisie en het Nederlandse voetbal. Er is geen reden nog een jaar te wachten, zo wordt gesteld.

STER reclame