NOS NieuwsAangepast

Hoe Albanese criminelen ongemerkt in de Limburgse wiethandel stapten

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Albanese criminele bendes zijn volop actief in de Limburgse wiethandel, bleek vandaag. Van gemeenten tot banken, van energieleveranciers tot notarissen: niemand leek te merken wat zich onder hun ogen afspeelde. Bij de politie lag de zaak jarenlang op de plank.

Spil in de zaak is een bedrijf in Geleen. De politie denkt dat dat bedrijf namens Albanese criminele groepen de huur en elektriciteitsrekeningen betaalde van tientallen huizen waar wietplantages in zaten. Zo bleven de Albanezen zelf buiten beeld.

De bestuurders van het bedrijf, twee Marokkaanse mannen en een vrouw, zijn vandaag aangehouden. De politie denkt dat ze drie verschillende Albanese netwerken hielpen die elk tientallen leden hadden. In totaal zijn zestien mensen opgepakt.

Korte klap

De eerste vermoedens ontstaan in 2016, nadat de politie een hennepplantage had opgerold in Heerlen. Een rechercheur ontdekt dat de huur van het huis wordt betaald door het bedrijf in Geleen. De politieman komt er ook achter dat het bedrijf dat voor nog veel meer huizen doet.

Toch duurt het tot eind 2018 voordat de zaak nader wordt onderzocht. "Onder andere door capaciteitsproblemen en andere onderzoeken is destijds niet verder gerechercheerd", vertelt teamleider Ralf, die niet met zijn achternaam in de publiciteit wil.

Rekening

Uiteindelijk beginnen de politie en het Openbaar Ministerie toch een uitgebreid onderzoek onder de naam Basalt.

De recherche komt erachter dat het bedrijf in Geleen de afgelopen vijf jaar voor bijna 90 huizen de huur, en de rekeningen voor water en elektriciteit heeft betaald. De totale rekening bedraagt acht ton. De meeste huizen staan in de gemeente Sittard-Geleen.

De panden zijn allemaal gebruikt als hennepplantage, vermoedt de politie. In 36 van de 87 woningen heeft de politie eerder al een plantage aangetroffen. Vandaag zijn nog eens twintig panden doorzocht. In vijftien bleken hennepkwekerijen te zitten.

Op meerdere plekken zijn bij de invallen van vandaag hennepkwekerijen aangetroffen:

Politie valt meer dan 20 panden binnen in groot henneponderzoek

Opvallend is dat de panden stuk voor stuk worden gehuurd door Albanezen. In Amsterdam en Rotterdam zijn er aanwijzingen dat criminelen uit Albanië zich bezighouden met de handel in cocaïne. "Wij denken dat Albanese criminele groepen zich hier in het zuiden expliciet bezig houden met hennepteelt", zegt Ralf.

De mensen die de kwekerijen runnen, vormen de onderste laag van goed georganiseerde netwerken. De politie en het OM zien dat hun plek na een aanhouding meteen weer wordt ingenomen door iemand anders. "We houden 20 Albanezen aan en krijgen er 25 voor terug", constateert politieman Ralf.

Plantages die zijn opgerold, worden meteen elders weer opgezet. Voor het huren van panden gebruiken de Albanezen steevast valse papieren; iets waar het bedrijf in Geleen vermoedelijk wel van op de hoogte is. De huurders gebruiken vooral Italiaanse en Griekse paspoorten om onder de radar te blijven.

Zo heeft een Albanese verdachte die al langer in Nederland verblijft volgens de politie vermoedelijk voor 40.000 euro een vals Italiaans paspoort gekocht.

We houden 20 Albanezen aan en krijgen er 25 voor terug.

Politieman Ralf

Volgens Ralf is er te weinig expertise om vervalste papieren te herkennen. Dat geldt voor de politie, maar zeker ook voor gemeenten. "In heel Limburg is er maar één specialist met de hoogste deskundigheidsgraad op het gebied van het herkennen van valse paspoorten."

Zelfs de Immigratie- en Naturalisatiedienst laat zich mogelijk om de tuin leiden. "We hebben aanwijzingen dat Albanezen met valse Italiaanse en Griekse paspoorten voet aan de grond krijgen in Nederland en daarna hun familie kunnen overbrengen."

Een andere frappante bevinding: ook al bestaan de Albanezen hier officieel niet, hun kinderen gaan gewoon in Limburg naar school. "Het schoolgeld wordt netjes betaald, dus een school ziet niets verdachts", vertelt Ralf. "Maar hun ouders laten adressen achter die vaak niet kloppen. Het is zorgwekkend dat dit niet opvalt."

Niemand ingeschreven

Op de adressen waar de plantages zitten, staat niemand ingeschreven. Toch wordt er huur betaald en stroom geleverd. Gemeenten merken dat niet en energiebedrijven controleren niet of iemand die stroom afneemt ook daadwerkelijk op dat adres staat ingeschreven. Om privacyredenen mogen ze die informatie niet opvragen.

Naast het regelen van huizen, verzorgde het bedrijf in Geleen volgens de politie ook overboekingen naar het buitenland. Via money transfers is vermoedelijk geld weggesluisd naar Albanië. Het bedrijf kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. "Dat ligt aan gebrekkig toezicht van banken", aldus Ralf.

Vastgoed

Inmiddels weet de politie ook dat de Albanezen zelf vastgoed kopen in Limburg. "We hebben tot nu toe gezien dat er 44 panden zijn gekocht door Albanezen. Soms met een hypotheek, met valse loonstrookjes en werkgeversverklaringen van Griekse restaurants."

Hoeveel huizen er precies in handen zijn van Albanezen, is onduidelijk. De afkomst van kopers mag niet worden geregistreerd. "Wij denken dat we met die 44 panden nog maar het topje van de ijsberg zien. Wij vrezen dat er honderden woningen gekocht zijn of worden met crimineel vermogen."

Notarissen zijn niet alert genoeg, merkt de politie. Zelfs als vanuit Albanië twee ton werd overgeboekt om een huis in Nederland te kopen, leidde dat amper tot meldingen van verdachte transacties. "Dat is heel zorgelijk. Zo kunnen ze crimineel geld investeren in onze samenleving."

De politie wil nu in gesprek met alle betrokken instanties om te kijken hoe criminelen beter gedwarsboomd kunnen worden. "Want als je dit allemaal niet organiseert en zo naïef blijft, schiet de aanpak van dit soort criminaliteit voor geen meter op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl