NOS
NOS NieuwsAangepast

Arrestaties in Limburg bij actie tegen Albanese wietbendes

In Limburg zijn bij een grote actie tegen Albanese drugsbendes zestien mensen opgepakt. Er zijn invallen gedaan in twintig panden in Geleen en omgeving. In de meeste daarvan blijken hennepkwekerijen te zitten.

De spil in de zaak is een bedrijf in Geleen, dat zich bezighoudt met voertuigenhandel. Het bedrijf, dat ook filialen heeft in Duitsland en België heeft, faciliteert Albanese criminelen, zegt de politie.

De onderneming betaalt de kosten van zo'n honderd panden in Sittard-Geleen, zoals de huur, de ozb en gas, water en licht. Officieel staat op die adressen niemand ingeschreven, waardoor de gebruikers van de panden onder de radar konden blijven. Op een deel van die adressen zijn nu de invallen gedaan.

Op meerdere plekken werden hennepkwekerijen aangetroffen:

Politie valt meer dan 20 panden binnen in groot henneponderzoek

Drie bestuurders van het Geleense bedrijf zijn opgepakt. Het zijn twee mannen en een vrouw van Marokkaanse afkomst die in België wonen. Daarnaast is een Albanees uit Geleen gearresteerd, die wordt gezien als de hoofdverdachte van een van de criminele netwerken. Er zouden drie van zulke Albanese netwerken zijn. Volgens de politie zijn alle kopstukken van deze bendes in beeld.

Eerste slag

Bij de invallen in de kwekerijen zijn ook mensen opgepakt, voornamelijk Albanezen. Daarnaast zijn geld, auto's en valse identiteitsbewijzen in beslag genomen. Ook heeft de politie ruim 12.000 hennepplanten geruimd en vernietigd. De hennep heeft een straatwaarde van ruim 1,4 miljoen euro.

Burgemeester Cox van Sittard-Geleen zei op een persconferentie dat vandaag een slag is geslagen, maar dat het wel een eerste slag is.

De actie is onderdeel van de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Zuid-Limburg. Volgens de politie brengt illegale drugshandel burgers in gevaar, bijvoorbeeld door brandgevaarlijke hennepkwekerijen en het dumpen van hennepafval in de natuur. Bij het onderzoek waren ook de gemeente en netbeheerder Enexis betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl