Buma feliciteert Heerma ANP

Pieter Heerma is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. Hij is de opvolger van Sybrand Buma, die in de zomer burgemeester van Leeuwarden wordt.

Heerma is 41 jaar en zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Onmiddellijk na zijn benoeming zei hij dat hij niet de ambitie heeft om partijleider te worden. "Ik sta hier niet uit een enorme persoonlijke ambitie, maar vooral uit plichtsbesef. Mijn ambitie is om het schip te leiden in de richting van de volgende verkiezingen."

Heerma onderhandelde mee in de formatie

Heerma zei dat het fractievoorzitterschap een zware taak is, die nog pittiger wordt als het gaat om een coalitiefractie, "helemaal als je het hebt over een gepolariseerd politiek landschap, met een smalle meerderheid".

Hij vindt het een voordeel dat hij zelf twee jaar geleden een van de onderhandelaars was in de kabinetsformatie en "dus alle ins en outs van de besprekingen kent en ook de mensen die aan tafel hebben gezeten."

De nieuwe fractievoorzitter zei dat hij samen met zijn partijgenoten wil blijven bouwen aan "een land dat we door willen geven". Hij noemde de middenklasse de ruggengraat van de samenleving en zei te willen beschermen wat van waarde is. Verder wil hij "iets meer fatsoen en respect, ook in de Tweede Kamer".

Partijleider pas voor verkiezingen

De nieuwe partijleider wordt pas aangewezen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Voor die positie worden vooral de namen genoemd van de ministers De Jonge en Hoekstra en staatssecretaris Keijzer.

De CDA-fractie kwam vanochtend bijeen en koos daar dus Heerma. De benoeming is meteen ingegaan. De fractie had al een zogenoemde biechtstoelprocedure gehouden. Daarbij kon ieder fractielid zijn of haar favoriet noemen. Volgens Kamerlid Omtzigt, die de verkiezing procedureel heeft begeleid, is daarop één kandidaat voorgedragen. Er waren geen tegenkandidaten.

Ook vader was fractievoorzitter

In de jaren negentig was ook Pieter Heerma's vader Enneüs fractievoorzitter van het CDA. Op de vraag of dat nog een aparte betekenis heeft, antwoordde de nieuwe fractievoorzitter dat hij niet kan ontkennen dat hij het gevoel heeft dat "de cirkel rond is".

"Tegelijk kan niemand ontkennen dat het fractievoorzitterschap van mijn vader niet alleen maar een onverdeeld succes geweest is, en dat houdt me ook met de benen op de grond, dat het een lastige en zware taak is", zei Pieter Heerma. Enneüs stapte tussentijds op, nadat vanuit de partij en de fractie veel kritiek op hem was geuit.

Nieuwe fractievoorzitter Heerma: geen ambitie om partijleider te worden

STER reclame