Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst in tranen na het kampioenschap
NOS Voetbal

'Gio' blikt terug: 'Kampioenschap mooiste wat ik heb meegemaakt'

Nog een paar dagen is Giovanni van Bronckhorst trainer van Feyenoord. Het seizoen zit erop, maar de oefenmeester moet nog een paar zaken afronden. Voor zowel Feyenoord als Van Bronckhorst breken nieuwe tijden aan.

"Ik voel mij nog gewoon trainer van Feyenoord", reageert Van Bronckhorst ontspannen op trainingscomplex 1908. "Ook omdat ik nog bezig ben. Het echte missen gaat, denk ik, komen wanneer je niet bij de eerste training bent."

"Het was de afgelopen weken wel raar om niet al met volgend seizoen bezig te zijn", heeft Van Bronckhorst gemerkt. "Normaal ben je daar al druk mee in de weer. Maar nadat ik bekend had gemaakt te stoppen, heb ik daar niet meer naar gekeken. Dat geeft een apart gevoel."

Van Bronckhorst: 'Aanwezigheid van Advocaat was goed'

In de vier jaar dat hij trainer was, won Van Bronckhorst vijf prijzen. Toch was niet allemaal hosanna. In zijn eerste jaar verloor hij zeven wedstrijden op rij. Uiteindelijk kwam routinier Dick Advocaat bij de club om de jonge trainer te adviseren.

"Normaal gesproken zijn zeven nederlagen op rij einde verhaal", blikt de 44-jarige Rotterdammer terug. "Ik voelde ook dat het niet veel langer had moeten duren.

'Resultaten waren er niet'

"De komst van Dick was voor mij heel belangrijk. Hij was heel duidelijk en zei dat ik eigenlijk alles goed deed. Alleen de resultaten waren er niet. Toch heeft hij mij en de club geholpen. Zijn aanwezigheid was genoeg."

Na die negatieve reeks kon Feyenoord de titel wel vergeten. Maar door de verovering van de KNVB-beker mocht het eerste seizoen onder Van Bronckhorst toch als geslaagd beschouwd worden.

Van Bronckhorst over kampioenschap: 'Mooiste wat ik heb meegemaakt'

Het jaar erop zou een historisch jaar worden voor Feyenoord en Van Bronckhorst. Voor het eerst in achttien jaar mochten de Rotterdammers zich weer landskampioen noemen. In een vrijwel perfect seizoen stond Feyenoord van de eerste tot en met de laatste speelronde bovenaan. Het zorgde voor een enorm volksfeest in Rotterdam.

"De dag dat we kampioen werden, is de mooiste dag die ik heb meegemaakt. Vanaf het eerste fluitsignaal tot de Coolsingel was het een groot feest", herinnert 'Gio' zich. "Het mooiste moment was van de 86ste minuut tot het eindsignaal. Dat gevoel kan je niet omschrijven. De emotie was er gelijk. Je beseft en voelt wat er gaat gebeuren."

Als je heel eerlijk bent, wist je dat zo'n kampioenschap niet nog een keer kon.

Giovanni van Bronckhorst

Met de titel leek Feyenoord weer serieus te kunnen aanhaken bij Ajax en PSV. Dat bleek echter niet het geval, zo leerden de twee daaropvolgende seizoenen. Beide rivalen toonden zich toch weer een maatje te groot.

"Als je heel eerlijk bent, wist je dat zo'n kampioenschap niet nog een keer kon", is Van Bronckhorst eerlijk. "Wanneer halen wij als club nou 82 punten? Dat heb je wel echt nodig om kampioen te worden."

"Het kampioensjaar was voor ons ook een seizoen waarin iedereen top was. Alle spelers haalden hun niveau. Dan krijg je dit soort uitschieters."

Volgende week dinsdag trekt Van Bronckhorst voor het laatst de deur achter zich dicht bij Feyenoord. Wat hij daarna gaat doen, weet hij nog niet.

"Ik wil wel trainer blijven, want ik vind dit een mooi vak. Maar of dat nou volgend seizoen al is of het seizoen erop, is nog niet duidelijk. Het voelt goed nu. Een seizoen rust is ook een goede optie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl