Giovanni van Bronckhorst
NOS Voetbal

Afscheid Van Bronckhorst: terugblik op vier jaar met hoogte- én dieptepunten

Met vijf prijzen in vier jaar is Giovanni van Bronckhorst de meest succesvolle Feyenoord-trainer ooit. Morgen zal hij voor het laatst op de bank zitten in De Kuip, waar hij in januari van dit jaar besloot om zijn aflopende contract niet te verlengen. Zo komt er een einde aan een bijzondere periode in Rotterdam-Zuid met veel hoogtepunten, maar ook de nodige dieptepunten.

In het diepe

Op 23 maart 2015 wordt bekend dat Van Bronckhorst na de zomer de nieuwe hoofdtrainer zal zijn van Feyenoord. Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan in de jeugdopleiding en als assistent wordt dit zijn eerste klus als hoofdtrainer op het hoogste niveau. Feyenoord volgt zo het voorbeeld van PSV en Ajax door een grote oud-speler uit eigen gelederen in het diepe te gooien.

De Rotterdammers hebben zijn kunsten echter al eerder nodig. Onder Fred Rutten verliest Feyenoord op de laatste speeldag met 3-0 van PEC Zwolle en loopt zo de derde plaats mis. De oefenmeester wordt ontslagen en Feyenoord moet in de play-offs strijden om Europees voetbal. Van Bronckhorst moet daarvoor zorgen en neemt zodoende eerder dan gepland plaats op de bank.

De play-offs worden geen succes. Feyenoord wordt uitgeschakeld door sc Heerenveen. Maar Van Bronckhorst kan gaan bouwen aan zijn nieuwe ploeg.

Giovanni van Bronckhorst naast Dick Advocaat

Feyenoord en Van Bronckhorst beginnen goed aan de jaargang 2015/2016 en kunnen goed meekomen met Ajax en PSV. Al worden de onderlinge wedstrijden tegen deze ploegen niet gewonnen.

Zeven nederlagen op rij

Op zondag 20 december 2015 gaat het echter mis. Op bezoek bij NEC wordt met 3-1 verloren. Het zal de eerste van zeven nederlagen op een rij blijken te zijn. Feyenoord verliest uiteraard de aansluiting met Ajax en PSV en Van Bronckhorst staat voor het eerst serieus onder druk.

Technisch directeur Martin van Geel blijft desondanks achter zijn trainer staan. "Hij is de juiste persoon voor ons. We hebben vertrouwen in hem", klinkt het. Hij schiet hem bovendien te hulp: de ervaren Dick Advocaat wordt gecharterd om Van Bronckhorst achter de schermen te adviseren en te ondersteunen.

Prijzen Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord

Prijs Seizoen
Landskampioen 2016/2017
KNVB-beker 2015/2016 en 2017/2018
Johan Cruijff Schaal 2017/2018 en 2018/2019

Het blijkt te werken. In de daaropvolgende elf wedstrijden verliest Feyenoord geen enkele keer meer en klimmen de Rotterdammers van de zevende plaats naar de derde.

Ook in de beker gaat het goed. Feyenoord haalt de finale en wint die met 2-1 van FC Utrecht. Het is de eerste prijs in acht jaar voor Feyenoord en een grootse huldiging op de Coolsingel volgt. Van Bronckhorst heeft het vertrouwen van Van Geel uitbetaald.

Landstitel

Het seizoen erop worden alle verwachtingen overtroffen, ondanks het verlies in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal en de uitschakeling in de groepsfase van de Europa League. Feyenoord domineert in de eredivisie.

Van de eerste tot de laatste speeldag staan de Rotterdammers bovenaan. Met maar vier nederlagen wordt Feyenoord op 14 mei 2017 op de laatste speeldag voor het eerst in achttien jaar kampioen van Nederland.

Van Bronckhorst in tranen: onbeschrijfelijk dit

In de eigen Kuip wordt Heracles met 3-1 verslagen. Dirk Kuijt verschaft zichzelf de heldenstatus door in zijn laatste wedstrijd drie keer te scoren.

Na afloop is Van Bronckhorst in tranen. "Onbeschrijfelijk", noemt hij het. "Mijn mooiste voetbalmoment ooit." Het is een clubman in hart en nieren die je hoort spreken. "Deze prijs is voor iedereen. Voor heel Feyenoord en alle mensen die zo veel energie in de club gestoken hebben."

Een volksfeest barst los. Van Bronckhorst krijgt zelfs een heus standbeeld in het stadsmuseum van Rotterdam. De supporters kunnen hun geluk niet op.

Opnieuw bekersucces

Het succes lijkt in het daaropvolgende seizoen (2017/2018) moeilijk te herhalen. Hoewel de Johan Cruijff Schaal veroverd wordt, is al in een vroeg stadium duidelijk dat titelprolongatie buiten bereik blijft. Feyenoord verliest te veel punten tegen tegenstanders als NAC, VVV en ADO. De Rotterdammers sluiten het seizoen uiteindelijk af op een teleurstellende vierde plaats.

Ook in de Champions League kunnen de Rotterdammers niet meekomen. De eerste vijf groepswedstrijden gaan allemaal verloren. De laatste, thuis tegen Napoli, wordt wel gewonnen, met 2-1. Het is niet genoeg om te kunnen overwinteren in Europa.

Giovanni van Bronckhorst en Dirk Kuijt met de kampioensschaal

Wederom moet de beker het seizoen redden. In louter thuiswedstrijden knokt Feyenoord zich langs Heracles, PSV en Willem II. En in de finale wordt AZ simpel met 3-0 opzij gezet. Wéér een prijs erbij voor Van Bronckhorst. Geen feest op de Coolsingel dit keer, maar een huldiging in de eigen Kuip.

Kleurloos

Het huidige seizoen is voor Feyenoord kleurloos te noemen. Hoewel met de Johan Cruijff Schaal opnieuw een prijs gewonnen wordt, blameert de club zich in de play-offs van de Europa League door met 4-0 te verliezen bij het Slowaakse AS Trencin. In de thuiswedstrijd kan die zeperd niet meer weggewerkt worden.

In de eredivisie lijken PSV en Ajax al snel een maatje te groot, hoewel Feyenoord - in eigen huis - wel van beide rivalen weet te winnen. De 6-2 overwinning in De Kuip op Ajax is voor de supporters een gebeurtenis om nooit vergeten.

Robin van Persie na de uitschakeling in de KNVB-beker

Het blijkt wel het hoogtepunt in het seizoen te zijn. Drie dagen na die 6-2 overwinning op Ajax komen de Amsterdammers opnieuw naar De Kuip. Ditmaal staat een plek in de bekerfinale op het spel. Ajax wint met 3-0. Het seizoen van Feyenoord dreigt als een nachtkaars uit te gaan.

Drie dagen voor de historische overwinning op Ajax maakt Van Bronckhorst bekend Feyenoord na dit seizoen te verlaten. Na lang twijfelen beseft hij dat 'het gevoel' er niet meer is.

En zo komt er een einde aan het tijdperk-Van Bronckhorst bij Feyenoord, waarin hij in elk van zijn vier seizoenen een prijs pakte. Voor Feyenoord breken nieuwe tijden aan met een nieuwe trainer en, na het afscheid van Martin van Geel, een nieuwe technisch directeur.

Aanstaande woensdag, in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, zit Feyenoords meest succesvolle trainer ooit voor het laatst op de bank bij de Rotterdammers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl