Orkun Kökcü heeft Feyenoord op voorsprong gezet

Van Bronckhorst vertrekt met een zege bij Feyenoord

Feyenoord heeft Giovanni van Bronckhorst een overwinning als afscheidscadeau gegeven. Na de zeperd zondag tegen ADO Den Haag (0-2) bij de laatste thuiswedstrijd van de trainer, lukte het de ploeg het uitduel met Fortuna Sittard met een 4-1 zege af te sluiten.

Dat deed de ploeg zonder Robin van Persie, die de wedstrijd in Limburg aan zich voorbij liet gaan. "Gio bedankt", klonk het de tweede helft uit het Feyenoord-vak.

In een duel waarin voor beide ploegen niets meer op het spel stond - Feyenoord was al derde, Fortuna Sittard al zeker van een nieuw seizoen in de eredivisie - nam Feyenoord meteen het initiatief. Nicolai Jørgensen kreeg na vijf minuten de eerste kans, maar stuitte op Alexei Kosolev. Een minuut later was het wel raak: Orkun Kökcü probeerde het met een schot, waarbij de bal via Calvin Mac-Intosch in het doel belandde: 0-1.

Hachelijke momenten

De Limburgers, die in december het uitduel in De Kuip verrassend met 2-0 wonnen, durfden na twintig minuten ook aan aanvallen te denken. Dat leverde rond het half uur een aantal hachelijke momenten op voor het doel van Kenneth Vermeer.

Lisandro Semedo kreeg goede kansen, maar stuitte op Vermeer en verdediger Tyrell Malacia. En arbiter Serdar Gözübüyük ging niet mee in de roep om een straschop, toen Semedo werd gevloerd. De verdiende 1-1 viel toch nog voor de rust. Een weggekopte bal uit de Feyenoord-defensie werd door Jorrit Smeets opgevangen. Hij schoot de bal prachtig in de bovenhoek: 1-1.

Afscheid nemende trainers: Giovanni van Bronckhorst (r) en René Eijer (l)

De pijn voor Feyenoord had direct na de rust nog erger kunnen worden. Semedo kreeg de kans om de Limburgers op 2-1 te zetten, maar Vermeer kon nog net redden. Feyenoord herstelde zich daarna enigszins, maar ging slordig met de geboden ruimte om.

Van Bronckhorst had Tonny Vilhena na de rust binnen de lijnen gebracht voor Jordy Clasie. Na ruim een uur speelde Feyenoord de hele defensie van Fortuna Sittard uit en legde Berghuis aan voor de 2-1. Zijn schot eindigde op de lat, maar er zat wel een hand bij van verdediger Kai Heerings.

Gemiste strafschop

Gözübüyük zag dat niet, maar na tussenkomst van de VAR en het uitvoerig bekijken van de beelden kon ook hij niet anders concluderen dan strafschop en rood voor Heerings. Berghuis ging zelf achter de bal staan, maar zijn slecht uit gevoerde 'Panenka' (stiftbal) belandde in de handen van Kosolev.

Berghuis had de schlemiel van het duel kunnen worden, maar Jørgensen voorkwam dat. Op aangegeven van Kökcü maakte hij nog geen minuut na de gemiste strafschop de 1-2.

Met tien man bleef Fortuna Sittard de aanval zoeken. Diemers had de 2-2 op zijn schoen, maar schoot naast. Jørgensen, op aangeven van Berghuis, besliste het duel vervolgens in de 79ste minuut met een rake kopbal: 1-3. Berghuis maakte zijn fout goed, na een prachtige uitval zorgde hij op fraaie wijze voor het slotakkoord: 1-4.