Lobke Berkhout en Afrodite Zegers Richard Langdon

Zeilster Berkhout viert comeback met kwalificatie voor Tokio 2020

time icon

Zeilsters Lobke Berkhout en Afrodite Zegers hebben bij de EK in Sanremo een cruciale stap gezet op weg naar plaatsing voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Het zeilduo komt uit in de 470-klasse.

Berkhout/Zegers streed met het koppel Anneloes van Veen/Mandy Mulder om het enige voor Nederland beschikbare ticket in de 470-klasse. Doordat het duo Berkhout/Zegers zich in Sanremo heeft weten te plaatsen voor de medal race terwijl het koppel Van Veen/Mulder daar niet in slaagde, is de onderlinge strijd nu beslist.

Formeel moet sportkoepel NOC*NSF nog wel de kwalificatie van het koppel Berkhout/Zegers bekrachtigen. Het duo moet daarnaast nog aan de nationale en internationale kwalificatie-eisen voldoen, maar dat lijkt een formaliteit.

Sanremo allesbeslissend

Nederland mag slechts met één boot meedoen in de 470-klasse in Tokio. Om uit te maken welk duo volgend jaar in Japan in actie zou mogen komen, had NOC*NSF twee kwalificatiewedstrijden aangewezen waar Berkhout/Zegers en Van Veen/Mulder onderling de strijd konden aanbinden.

Het eerste meetmoment vormden begin april de internationale wedstrijden op Mallorca, meetpunt twee waren de EK in Sanremo.

Op Mallorca wisten beide teams zich niet voor de medal race te plaatsen, waardoor de strijd in Sanremo allesbeslissend werd. Berkhout en Zegers trokken in Sanremo aan het langste door zich te plaatsen voor de medal race, waar Van Veen/Mulder er niet in slaagden zich te verzekeren van deelname aan de slotrace.

Het was een rollercoaster met ups en downs.

Lobke Berkhout over het toewerken naar de olympische kwalificatie

"Het was alles of niets. Het was alsof ons leven ervan afhing, zo voelde het", zei Berkhout, die in november 2018 haar comeback maakte in de 470-klasse.

Berkhout omschreef het toewerken naar de kwalificatie als een "rollercoaster met ups en downs", waar soms ook onderling met Zegers harde woorden vielen. "Vorige week nog. We gingen flink, laat ik het zo zeggen, de diepte met elkaar in", aldus Berkhout.

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout World Sailing

Het is voor Berkhout de derde keer dat ze naar de Olympische Spelen gaat. De 38-jarige Amsterdamse won in 2008 en 2012 respectievelijk olympisch zilver en brons.

Aan het olympisch kwalificatietraject kleefde nog een pikant detail: Zegers en Van Veen zeilden op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro nog met elkaar, maar nadat ze daar als vierde waren geëindigd besloten ze uit elkaar te gaan en elk een nieuwe zeilpartner te zoeken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Berkhout: 'Zilver en brons heb ik, olympisch goud ontbreekt'

STER Reclame