NOS Sport

Vijfvoudig wereldkampioene Berkhout maakt comeback in 470-klasse

Berkhout: 'Zilver en brons heb ik, olympisch goud ontbreekt'

Zeilster Lobke Berkhout (38) maakt na zes jaar een comeback in de olympische 470-klasse. Ze gaat samen met stuurvrouw Afrodite Zegers proberen de Olympische Spelen van 2020 in Tokio te halen.

"Het vlammetje is nog niet gedoofd en brandt nu weer heel hevig. Ik ga vol gas die kant op", vertelt Berkhout over haar opmerkelijke terugkeer. "Ik heb een bronzen en een zilveren olympische medaille, dus de gouden ontbreekt nog."

'Beste bemanningslid'

Zegers was op zoek naar een nieuwe zeilpartner, nadat de samenwerking met Anneloes van Veen vorige maand was gestopt. De twee hadden geen vertrouwen meer in een succesvolle route naar de komende Spelen.

"Ik heb altijd gedroomd om met Lobke te varen. Zij was het beste bemanningslid van de wereld", glundert Zegers. "Ik heb de afgelopen jaren veel contact met haar gehad, als een soort mentor. Toen de vorige samenwerking stopte, heb ik Lobke gevraagd om de uitdaging aan te gaan. Ik ben extreem blij dat ze 'ja' zei."

Zegers: 'Altijd een droom geweest om met Lobke te varen'

Wereldtitels en olympische medailles

Berkhout beëindigde haar carrière in 2012, na vijf wereldtitels en twee olympische medailles. Samen met Marcelien de Koning werd ze drie jaar op rij wereldkampioen (2005, 2006 en 2007) en voer ze naar zilver op de Spelen van Peking (2008). De twee werden in 2005 uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

Met Lisa Westerhof werd Berkhout vervolgens nog twee keer wereldkampioen (2009, 2010). Het duo behaalde een bronzen medaille tijdens de Spelen van Londen (2012). Na dat jaar besloot Berkhout een punt te zetten achter haar topsportcarrière.

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof met hun bronzen olympische medaille (2012)

Anneloes van Veen gaat ook verder in de 470-klasse, met de ervaren Mandy Mulder als nieuwe teamgenoot. Mulder won eerder zilver op de Spelen van 2008 in de Yngling-klasse. Ze miste de Spelen van Londen in 2012, maar in Rio 2016 was ze er samen met Coen de Koning wel bij in de Nacra 17-klasse (14de plaats).

Selectieprocedure

Uiteindelijk mag Nederland slechts één 470-boot afvaardigen naar Tokio. Volgend jaar april en mei wordt na een interne selectie beslist welke boot het traject mag voortzetten. Definitieve kwalificatie voor de Spelen kan worden afgedwongen tijdens het WK in augustus 2019 in Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl