De Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi Jinping (archiefbeeld)
NOS NieuwsAangepast

China slaat terug en verhoogt importtarieven voor VS

China heeft tegenmaatregelen aangekondigd in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Peking verhoogt de importtarieven voor Amerikaanse goederen ter waarde van 60 miljard dollar, ruim 53 miljard euro.

De verhogingen, tot 25, 20 en 10 procent, gaan per 1 juni in, heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. Het gaat om verhogingen voor meer dan 5000 producten. Peking spreekt de hoop uit dat Washington op zijn schreden terugkeert en weer kiest voor economische samenwerking.

China reageert op de verhoging, vorige week, van het Amerikaanse importtarief tot 25 procent, vooral voor Chinese consumentenproducten. Al met al zou het gaan om goederen ter waarde van honderden miljarden dollars.

Gelijke munt

China-correspondent Sjoerd den Daas zegt dat China niet kon achterblijven. "Ze willen niet de zwakke broeder lijken." Dat China tarieven instelt voor een lager totaalbedrag is volgens hem ook verklaarbaar. "De Chinezen importeren veel minder uit Amerika dan andersom. Dat beperkt de ruimte om met gelijke munt terug te slaan."

"Een andere reden dat de Chinezen nog even pas op de plaats maken, is dat ze de Amerikanen ook niet al te boos willen hebben. Ze hebben nog steeds wel hoop om die handelsoorlog te gaan oplossen."

Eerder vandaag waarschuwde president Trump China geen tegenmaatregelen te treffen. China zal hard geraakt worden als het geen nieuwe handelsdeal met de VS sluit, zei Trump op Twitter.

Den Daas sluit niet uit dat China met meer maatregelen komt. "Dit lijkt een eerste opstap naar meer. In een eerder stadium staakte China bijvoorbeeld de inkoop van Amerikaanse sojabonen. Zoiets is nu weer denkbaar. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen kiezen voor varkensvlees."

Ook zouden ze volgens de correspondent gericht acties kunnen gaan uitvoeren tegen Amerikaanse bedrijven die op de Chinese markt actief zijn. "Ze hebben nog een heel palet aan maatregelen die ze kunnen doorvoeren. Maar los van die 60 miljard houden ze hun kruit nog even droog, in de hoop ergens in de komende weken een handelsdeal te kunnen sluiten."

Gevolgen

Rabobank heeft in een model laten doorrekenen wat de economische gevolgen kunnen zijn van deze handelsoorlog. Daaruit blijkt dat vooral China het meest te verliezen heeft. "Op de langere termijn kan de Chinese economie 6 procent groei mislopen. Voor de Amerikaanse economie is dat 1,5 procent", zegt Rabobank-econoom Hugo Erken.

Ook al heeft China nog een aantal troefkaarten op zak, toch raakt het wapenarsenaal van de grootmacht sneller op dan dat van Amerika. De VS zou de hogere heffing van 25 procent kunnen instellen op nog veel meer producten, met een totale waarde van zo'n 283 miljard dollar. "Omgekeerd heeft China nog maar 8 miljard over op de handelsbalans met de VS om extra importtarieven in te voeren", zegt Erken.

Beurzen

Wereldwijd staan de beurzen onder druk door de escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse beurzen staan diep in het rood met 2 tot 3 procent verlies. De Europese beurzen sloten vandaag meer dan een procent lager.

Volgens econoom Erken hebben beleggers moeite in te schatten wanneer er een eind aan de handelsoorlog komt. "Heel veel beleggers hadden verwacht dat China en de Verenigde Staten wel tot een deal zouden komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl