Robin van Persie Getty

Duizenden keren moest de kleine Robin van Persie de bal terugkoppen van zijn jeugdtrainer Aad Putters bij Excelsior. Geen pupillenballen, maar grote zware ballen. Pittig, maar hij ging door met de extra trainingen om zijn koptechniek te verbeteren.

"Met mijn hoofd is het begonnen", zei Van Persie. "Ik kon in het begin helemaal niet koppen en vond het ook niks voor mij. Het deed pijn. Toen ben ik met keiharde 'vijfjes' gaan koppen, een uur per dag. Dan leer je het wel. Aad schoot of gooide de bal en dan moest ik koppen en sturen. Links, rechts, controle houden, zei Aad altijd."

Van Persie verhaalde over de extra koparbeid op de dag na Spanje-Nederland, die onvergetelijke 1-5. De helden van Salvador hadden in aanwezigheid van familie en vrienden een ontspannen training achter de rug op het trainingscomplex van Flamengo en 's middags was er een mediamoment in het Caesar Park Hotel in Ipanema, Rio de Janeiro.

'Koppen was het laatste zetje'

Het was ook de dag na dé kopbal. De pass van Daley Blind en daar vloog hij. "Koppen was eigenlijk het kleinste onderdeel van die actie", zei Van Persie, zoals hij altijd zo mooi kon vertellen op de praatstoel bij Oranje. "Het ging om het lopen, de timing, de pass. Koppen was het laatste zetje."

Eerbetoon aan Van Persie: doelpunten, altijd en overal Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was een goal die alleen hij kon maken. Dankzij jaren van toewijding, dankzij zijn talent, zijn ervaring, zijn gevoel, zijn inzicht. Het kwam even allemaal samen. Van de lessen bij Excelsior tot de masterclass in Salvador.

De Kooi in Kralingen

Of van het pleintje tot Feyenoord, Arsenal en Manchester United. Want het begon allemaal op het pleintje, De Kooi, aan de Taxusstraat in Kralingen, Daar vond liefhebber Van Persie uit de Jaffadwarsstraat gelijkgezinden. Eerst Saïd Boutahar, uit de Marinus van der Stoepstraat, en later Mounir El Hamdaoui, uit de Sophiastraat. Voetballen, voetballen en nog eens voetballen.

Ze gingen van het pleintje naar de jeugd van Excelsior, werden prof - Van Persie en Boutahar bij Feyenoord, El Hamdaoui bij Excelsior - en droomden later weleens hardop van samen eindigen bij Excelsior. Zo ver zal het niet komen.

Boutahar is na allerlei omzwervingen allang gestopt en voor Van Persie rest na een rijke carrière nog één wedstrijd, voor Feyenoord tegen ADO Den Haag, vanmiddag. Alleen voor El Hamdaoui kwam de cirkel wat dat betreft helemaal rond.

In februari van dit jaar stonden ze tegenover elkaar op Woudestein. Een innige omhelzing vooraf en een hoofdrol op het veld. De 35-jarige Van Persie opende de score voor Feyenoord en de 34-jarige El Hamdaoui gaf de assist bij de winnende goal van Excelsior (2-1).

'Van Persie nam steeds wat voor me mee'

We spreken El Hamdaoui over het afscheid van zijn vriend. Zijn dierbaarste herinnering aan de loopbaan van Van Persie is niet een actie of een goal. "Toen hij bij Feyenoord begon, kreeg hij een contract met Adidas. Ik speelde nog in de jeugd van Excelsior en steeds als hij naar Adidas ging om kleding op te halen, dan nam hij wat voor mij mee. Een mooi gebaar."

3 februari 2019: een vriendelijke begroeting tussen Robin van Persie en Mounir El Hamdaoui Pro Shots

Nog steeds voelt El Hamdaoui een warme band met Van Persie. "Je weet wat je aan elkaar hebt. Dat is het belangrijkste van alles. Je bent er voor elkaar als het moet. Betrouwbaar, eerlijk, serieus, maar ook grappen maken. Het klikt omdat ik ook zo in elkaar steek."

En natuurlijk zijn de herinneringen aan het voetbal zoet. "Keihard ging het er aan toe op het pleintje", zegt El Hamdaoui. "Winnen ten koste van alles. We gingen naar andere pleintjes om te laten zien dat wij de beste buurt van Rotterdam waren. Acties maken, scoren. Zulke spelers waren we."

"We deden vaak trucjes met elkaar", gaat El Hamdaoui verder. "Dan had hij of ik een nieuwe en lieten we die aan elkaar laten zien. Zelf verzonnen trucs. Toen was YouTube er nog niet. Dingen uitproberen. Of hooghouden, Zo'n 200, 300, 400, 500 keer. Kijken hoe ver we konden gaan."

Samen voetballen bij Excelsior gaat er niet van komen, maar op het pleintje kan dat nog wel. En dat gebeurt ook nog wel (zie hieronder). "Als de agenda het toelaat, dan zeker. In de zomer", zegt El Hamdaoui. Of in een vriendenteam. "Als je stopt, wil je toch voor je plezier blijven voetballen", aldus El Hamdaoui. "Robin is ook zo."

STER reclame