Hakim Ziyech baalt na de nederlaag tegen Tottenham Hotspur Soccrates Images

Is Ajax hersteld van Europese dreun? 'Alle woede en verdriet moet eruit'

time icon

Alsof er een vrachtwagen over hem heen was gereden. Zo verwoordde Ajax-trainer Erik ten Hag zijn gevoel na de dramatische uitschakeling tegen Tottenham Hotspur, woensdagavond. Spelers en fans zullen hetzelfde hebben ervaren.

Vier dagen na die desastreus verlopen Champions League-avond is er voor verdriet en teleurstelling geen ruimte meer in Amsterdam. Ajax is nog twee duels verwijderd van de 34ste landstitel. FC Utrecht is vanmiddag de eerste horde.

"We moeten de energie vinden, we moeten ons oprichten", zei Ten Hag woensdag al in de catacomben van de Johan Cruijff Arena. Maar hoe doe je dat?

Olie op het vuur

PSV-trainer Mark van Bommel verwacht dat het voor Ajax niet makkelijk zal zijn om de nederlaag te verwerken. Hij kan het weten, maar zal er met het oog op de titelstrijd wellicht ook bij gebaat zijn wat olie op het vuur te gooien.

De spelers van Ajax liggen uitgeteld op het veld na de nederlaag tegen Tottenham Hotspur ANP

Volgens sportpsycholoog Rico Schuijers is het voor Ajax vooral zaak om zich direct te focussen op een nieuw doel. "Je moet niet in het verleden blijven hangen, dat heeft invloed op de volgende wedstrijd. Dan wordt de spanning te groot en ga je slechter voetballen."

"Direct na de wedstrijd mag je schelden, schoenen door de kleedkamer gooien. Alle woede en verdriet moet eruit. Een dag later moet je analyseren, en daarna komt het moment dat je je moet richten op het nieuwe doel."

Sportpsycholoog Schuijers geeft Ajax tips

Sportpsycholoog Rico Schuijers weet hoe Ajax zich moet oprichten na de teleurstellende uitschakeling in de Champions League tegen Tottenham.

Henk Timmer is ervaringsdeskundige. De oud-doelman en huidig zaakwaarnemer werd in 2005 met AZ uitgeschakeld in de halve finales van de UEFA Cup. Sporting Clube de Portugal scoorde in de laatste seconde van de verlenging.

"Het is echt lastig om over de tik die je krijgt heen te stappen. Je beseft dat het zó uniek is wat je had kúnnen halen. Je krijgt lof en complimenten, maar daar koop je geen zak voor", vertelt hij.

Timmer voelde zich een dag na de wedstrijd compleet leeg. "Niemand had verwacht dat we zo ver zouden komen. Dat was bij Ajax dit jaar ook zo. Vooral de oudere spelers realiseerden zich dat het wellicht nooit meer zou gebeuren."

5 mei 2005: Henk Timmer ligt op het veld na de uischakeling door Sporting Lissabon ANP

Timmer herinnert zich het duel direct na de uitschakeling nog. "We moesten drie dagen later naar ADO. Toen we het stadion binnenliepen kregen we spontaan applaus van de fans uit Den Haag. We hadden de gunfactor, iedereen leefde mee en vond het sneu dat we er op deze manier uitgingen."

Toch was AZ in het restant van de competitie geen knip voor de neus meer waard. De laatste drie duels, met ADO, FC Twente en RBC, gingen allemaal verloren. Kanttekening is wel dat een ticket voor Europees voetbal toen al binnen was. "Het lukte niet om echt goed af te sluiten. Zonde, want het was uiteindelijk een prachtig seizoen."

Bruno Varela troost Hakim Ziyech ANP

"Voor een trainer is het sowieso lastig, wat moet je zeggen? Alle clichés kennen de spelers wel", aldus Timmer. "Het voordeel voor Ajax is dat ze nog voor een echte hoofdprijs spelen. De titel hebben ze al vijf jaar niet gewonnen. Dat is een extra motivatie die wij niet hadden."

"Ze zullen zeggen: het gaat ons niet gebeuren dat het kampioenschap ons nog wordt afgepakt. Want als dat ook nog mislukt, komt het dubbel zo hard aan. Maar het was zeker makkelijker geweest als Ajax de finale had gehaald. Dan blijf je in de flow en win je zo'n wedstrijd tegen Utrecht gewoon."

Laatste tip

Sportpsycholoog Schuijers heeft nog wel een laatste tip voor de Ajacieden. Belangrijk is dat ze nog niet fantaseren over de schaal, want dat wekt juist zenuwen op. "Sporters leveren hun beste prestaties op het moment dat ze geen verwachtingen hebben, maar alleen bezig zijn met wat ze moeten doen."

De wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht is vanmiddag vanaf 14.30 uur live te horen op NPO Radio 1 bij Langs de Lijn. Ook is de wedstrijd te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Een samenvatting is vanaf 19.00 uur te zien op NPO 1.

STER Reclame