Mathieu van der Poel in actie op het cross-country mountainbiken op de Cathkin Braes Mountain Bike Trails op het EK tijdens Glasgow 2018

Zelfs een tractor kan mountainbiker Van der Poel niet stoppen

Ook op de mountainbike staat er geen maat op Mathieu van der Poel. De 24-jarige alleskunner op de fiets won donderdag de proloog van de Belgian Mountainbike Challenge, ondanks een tractor die op het parcours voor vertraging zorgde.

Van der Poel finishte in een tijd van 42 minuten en 4 seconden. Na afloop van zijn race had hij er nog een hard hoofd in dat de overwinning naar hem zou gaan. "Iemand zal zeker nog twee minuten van mijn tijd afhalen. Ik zat vast achter een tractor", verklaarde Van der Poel.

Vanwege mediaverplichtingen (hij moest nog naar een talkshow), mocht de winnaar van de Amstel Gold Race, Brabantse Pijl en Dwars door Vlaanderen uren eerder starten dan de andere deelnemers. Zodoende bleef het nog even spannend of de tijd van Van der Poel stand zou houden.

De overige profs gingen vervolgens in de avond van start, maar kwamen niet aan de tijd van Van der Poel. Hans Becking eindigde op veertig tellen als tweede achter zijn landgenoot.

De Belgian Mountainbike Challenge is een meerdaagse wedstrijd in de Ardennen en wordt door Van der Poel gebruikt als voorbereiding op de wereldbekerwedstrijden op de mountainbike. Die beginnen op vrijdag 17 mei in het Duitse Albstadt.

Daarvoor rijdt de renner van Corendon-Circus nog de wegwedstrijd Puivelde Koerse, zijn laatste wegkoers van het indrukwekkende voorjaar.

Van der Poel verbaast ook nog altijd zijn eigen opa, de oud-renner Raymond Poulidor. We zochten hem vorige week op en spraken met hem over het succes van zijn kleinzoon.

Poulidor: 'In Frankrijk praat iedereen over Mathieu van der Poel'